Postoji potencijal i mogućnost za poboljšanje saradnje

Crna Gora i Republika Srpska imaju mogućnosti da poboljšaju saradnju i uvećaju spoljnotrgovinsku razmjenu, saopštili su ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dvije zemlje, Aleksandar Stijović i Boris Pašalić.

Oni su, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razgovarali danas o saradnji u oblasti poljoprivrede, razmjeni dobara i proizvoda, nakon čega su obišli farmu poljoprivrednog proizvođača Darka Kaurina u selu Trošelj kod Nove Topole.

Stijović, koji boravi u Republici Srpskoj u okviru zvanične posjete koju je predvodio premijer Zdravko Krivokapić, kazao je da su sa Pašalićem pokrenute inicijative u cilju otvaranja zajedničkog tržišta za proizvode iz Republike Srpske i Crne Gore koristeći resurse luke Bar.

„Izuzetno sam zadovoljan onim što sam vidio jer Republika Srpska ima šta da ponudi. Isto tako biće nam zadovoljstvo da budemo domaćini delegacije Republike Srpske u Crnoj Gori, da povežemo naše domaćine i da uspostavimo saradnju koja će rezultirati, nadam se, boljim uslovima, prodajnom cijenom i otvaranjem novih tržišta kako bi zajednički mogli da povećamo naše kapacitete i prodaju proizvoda“, rekao je Stijović.

On je, govoreći o potencijalima uvećanja trgovinske razmjene i unapređenju saradnje sa Republikom Srpskom, kazao da u oblasti stočarstva postoji posebno interesovanje za proizvode, pošto Crna Gora uvozi hranu iz drugih zemalja regiona u iznosu od oko 500 miliona EUR, te da ozbiljna saradnja može da se razvije i u oblasti drvne industrije s obzirom na to da Srpska u ovom trenutku dosta razvijenija u finalizaciji proizvodnje.

Pašalić je istakao mogućnost poboljšanja razmjene jer, kako je rekao, Crna Gora ima određene proizvode koji su potrebni Srpskoj, dok Srpska može da ponudi kvalitetne sirovine ili proizvode koji su interesantni crnogorskom tržištu.

„Pričali smo o zajedničkoj i prekograničnoj saradnji hercegovačkih i crnogorskih opština u tom pograničnom dijelu i vjerovatno ćemo se već početkom juna ponovo sresti u Trebinju i razgovarati o tim projektima“, rekao je Pašalić.

Sagovornici su istakli obostranu opredijeljenost ka daljem unapređenju odnosa, naročito u cilju uvećanja spoljnotrgovinske razmjene kako iz Crne Gore prema Srpskoj tako i iz Srpske prema Crnoj Gori.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor