Postoji li mjesto na Zemlji na koje ljudska noga još nije kročila?

Ljudska vrsta ostavila je trag na gotovo svakom kutku Zemlje, ali avanturisti i dalje žude za neotkrivenim mjestima.

Mir i spokoj mogu se naravno pronaći u šetnji Dolomitima ili na raftingu u Švedskoj, ali i tamo je civilizacija uvijek udaljena tek nekoliko kilometara.

Pitanje koje muči i naučnike, glasi postoji li na Zemlji mjesto toliko udaljeno i nepristupačno da ga dosad niko nije ni primijetio. Geografija ima termin upravo za takva mjesta – nepristupačni polovi.

„Pol nepristupačnosti označava mjesto do kojeg je najzahtjevnije doći zbog udaljenosti od geografskih oblika koji bi mogli da omoguće pristup tom mjestu“, objasnili su iz geografskog odsjeka Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

Polovi nepristupačnosti su kontinentalne ili okeanske tačke. Kontinentalni polovi su djelovi kopna najudaljeniji od obale, na primjer Evroazijski pol nepristupačnosti je u pustinji na sjeverozapadu Kine, na granici sa Kazahstanom.

Okeanski ekvivalent je Point Nemo u Južnom Pacifiku, tačka udaljena gotovo 2.700 kilometara od najbližeg kopna, ostrva Pitkern.

Najudaljenije ostrvo na svijetu je nenastanjeni Buve na jugu Atlantskog okeana i u vlasništvu je Norveške od 1930. godine.

Ostrvu, nažalost, ima malo toga da ponudi avanturistima željnim bijega od civilizacije. Zbog oštrih vremenskih uslova, ostrvo je dom samo lišajevima, mahovini i gljivicama koji rastu na djelovima koji nisu smrznuti.

Od životinja mogu da se pronađu albatrosi, kraljevski pingvini i druge ptice koje podnose niske temperature.

Postoji li onda mjesto na koje čovjek još nije kročio? Ljudska vrsta je izmijenila Zemlju i ostavila svoj trag gotovo svuda, kaže Rajnhold Lejnfelder, geobiolog sa Univerziteta u Berlinu.

Čak i na Nemu vide se tragovi civilizacije – mikroplastika.

Izvor: AntenaM
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor