Postoji li Hokingov paralelni univerzum?

Samo 10 dana pre nego što je preminuo, slavni fizičar Stiven Hoking predao je izdavaču za objavljivanje svoj poslednji naučni rad, na kome je radio zajedno sa kolegom Tomasom Hertogom.

 
Primordijalni gravitacioni talasi biće ključni dokaz – S. Hoking (foto Beta-AP)

Prema teoriji Velikog praska, svemir je prije nešto manje od 14 milijardi godina počeo da se širi iz tačke neizmerne gustine, a to širenje se nastavilo do danas. Prema jednom od tumačenja te teorije, naš je svemir jedan od paralelnih svemira, kojih ima beskonačno mnogo, piše Biznis insajder.

U svom radu Hoking i Hertog se oslanjaju na teoriju struna, granu fizike koja pokušava da pomiri kvantnu fiziku sa gravitacijom i teorijom relativiteta Alberta Ajnštajna.

U njihovom tumačenju teorije vječnog širenja svemira postoji granica iza koje naše poimanje protoka vremena prestaje da ima smisla. Za osnovu te granice nova teorija uzima ograničeni broj svemira nastalih nakon Velikog praska, u kojima važe isti zakoni fizike kao i u našem.
Dokaze o postojanju drugih svemira fizičari bi mogli da potraže koristeći alate za mjerenje primordijalnih gravitacionih talasa, nastalih pri prvobitnom širenju poslije Velikog praska.

Postojeći instrumenti koji služe za traženje gravitacionih talasa vjerovatno nijesu dovoljno osjetljivi da bi mogli da pronađu dokaze za potvrdu ove teorije Hokinga i Hertoga. A to bi mogao da bude zadatak za neke buduće instrumente, kao što je evropska svemirska opservatorija gravitacionih talasa LISA, prenosi T portal.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor