Poslanici o prihvatu migranata: „Ne treba se oglušiti o zahtjev Italije“

Dok čekamo odgovor Vlade u vezi sa zahtjevom Italije da naša država prihvati dio migranata sa broda Dićoti pojedini poslanici poručuju da ne bi trebalo da se oglušimo o takav zahtjev susjeda, odnosno da bi odgovor trebalo da bude u najboljem interesu svih gradjana Crne Gore. Naglašavaju da pitanje migranata iziskuje trajno rješenje.

Italijanska vlast tražila je od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u jednoj od sicilijanskih luka nakon što su ih italijanske vlasti nekoliko dana zadržale na brodu kojim su došli, pišu italijanski mediji.

Popović: Odluka u skladu sa vjekovnom humanitarnom tradicijom Crne Gore

Poslanik Andrija Popović vjeruje da će Vlada Crne Gore zauzeti pravilan i pravedan stav u vezi sa zahtjemom Italije o prihvatu migranata.

„Vjerujem da će odluka biti u skladu sa vjekovnom humanitarnom tradicijom i misijom Crne Gore. Znajući da se brod danima nalazi na Siciliji, sa većinom koju čine žene i đeca, vjerujem da se nećemo ogulušiti o važnost trenutka“, navodi Popović za Antenu M.

Popović: Ne smijemo ugroziti interes države

Poslanik Popović  međutim, naglašava da pitanje migranata treba trajno riješiti.

„Vlada i Skupština pitanje migranata moraju trajno da riješe posebnim aktom koji neće ugroziti interese naše države. Ovakvo pitanje nikako ne smijemo rješavati ad hoc“, poručuje Popović.

Škrelja: Crna Gora ima obavezu da odluči shodno interesu svojih građana

Odogovr Crne Gore u vezi sa zahtjevom Italije da prihvatimo dio migranata sa broda Dićoti trebalo bi da bude u najboljem interesu države, smatra poslanik i član Odmora za međunarodne odnose i iseljenike Luiđi Škrelja.

Škrelja navodi da Italija, kao susjedna država, ima pravo da tako nešto od Crne Gore traži. Naglašava, međutim, da i Crna Gora ima pravo, ali i obavezu da odluči.

„Crna Gora ima pravo, ali još više obavezu da odluči onako kako je u najboljem interesu svih njenih građana“, kaže Škrelja za Antenu M.

Na pitanje kakav potez bi, u konktretnom slučaju, bio u najboljem interesu Crne Gore, Škrelja podsjeća da je pitanje migranata globalni problem koji, kako navodi, drma čitavu Evropu. Zato očekuje da će nadležni organi Crne Gore donijeti najbolju odluku u vezi sa zahtjevom Italije.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor