Poslanici će raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Poslanici Skupštine Crne Gore podržali su predlog poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da se na današnjem dnevnom redu Skupštine nađe predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Za ovaj predlog glasala su 42 poslanika, 15 je bilo protiv, dok je 21 poslanik bio uzdržan.

Klub Bošnjačke stranke je predložio predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Razlog je svakodnevan, danas kada je međunarodni Sud u Hagu presudio da se desio genocid, kada sve zemlje svjeta konstatuju isto, kada evropski partneri poručuju da nijedna država koja negira genocid ne može biti članica EU mi kao lider integracija doživljavamo porast negiranja jednog od najvećih zlodjela od drugog svjetskog rata-, kazao je Ibrahimović.

Dodao je i da ne smijemo dozvoliti nijednoj nacionalističkoj strukturi da zloupotrebi Srebrenicu u političke svrhe.

Ovaj dom to ne smije dozvoliti, Mi se moramo boriti protiv ovakvih pošasti. Ovaj akt rezoulicje je borba protiv retrogardnih politika. Treba poručiiti da predlaganje rezolucije nije usmjeren protiv bilo kgo naroda već ima za cilj pomirenje u regionu koje se može desiti samo ako se suočimo sa prošlošću- dodao je Ibrahimović.

Kako je kazao Crna Gora kao članica NATO-a mora promovisati Evrospe i evroatlanske vrijednosti na način što ćemo se boriti za demokratiju i pravdu.

Pozivam sve nas ovdje da glasamo da ovo uđe u dnevni red i kasnije podržimo rezoluciju. Bez suočavanja sa prošlošću ne možemo pomiriti region i imati dobre odnose-, ocjenio je poslanik Bošnjačke stranke.

On je pozvao sve u parlamentu da pokažu odgovornost i da porže rezoluciju o Srebrenici kao i da glasaju prema savjesti.

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su danas prije početka zasijedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima cvijet Srebrenice, neslužbeni simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvijet Srebrenice nose svi poslanici opozicije, kao i nekoliko poslanika vlasti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor