Poreski inspektori ispituju poslovanje Puteva

Poreski inspektori počeli su kontrolu poslovanja gradskog preduzeća Putevi na čijem je čelu Radenko Bulatović. To je za „Dan“ potvrdio Aleksandar Dajmanović, v.d. direktora Uprave prihoda i carina koji je istakao da su se na taj korak odlučili jer u tom gradskom preduzeću kontrola nije rađena duže od pet godina.

Poreski inspektor je ušao u Puteve i već je počeo kontrolu. Kontrola poslovanja preduzeća biće sveobuhvatna. Imajući u vidu da duže od pet godina nije bilo kontrole u preduzeću Putevi bio je momenat i potreba da se to uradi”, kazao je Dajmanović.

Iz PG biroa potvrdili su da je u toku kontrola u Putevima.

“U pitanju je redovna poreska kontrola koja se sprovodi za period od pet godina. Sva zahtijevana dokumentacija je stavljena na raspolaganje poreskom inspektoru”,kazali su iz PG biroa.

Putevi su se ljetos našli u žiži interesovanja zbog prodaje elektronskih karata za javni prevoz. Glavni grad je kontrolom funkcionisanja Sistema elektronske karte utvrdio da je došlo do razlike između broja prodatih karata i uplaćenih sredstava po ovom osnovu. Glavni grad se tada oglasio saopštenjem u kojem je naznačeno da je gradonačelnik Ivan Vuković podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju.

“Redovnom kontrolom funkcionisanja Sistema elektronske karte utvrđeno je da je došlo do razlike između broja prodatih karata i uplaćenih novčanih sredstava po ovom osnovu. Glavni grad je odmah po prijemu obavještenja od strane lica koja su zadužena za kontrolu sistema, naložio Službi za unutrašnju reviziju da izvrši kontrolu poslovanja. Nakon sprovedene procedure Službe za unutrašnju reviziju, potvrđena je naša sumnja da postoji manjak novčanih sredstava prihodovanih po osnovu prodaje elektronskih karata za javni prevoz. Nakon prijema zvaničnog nalaza Službe gradonačelnik Glavnog grada je podnio prijavu za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju protiv nepoznatog učinioca krivičnog djela”saopštili su početkom septembra iz PG biro.

Dodali su da Služba za unutrašnju reviziju, u narednom koraku, daće preporuku na koji način će se, a do okončanja postupka, nadoknaditi nedostajuća sredstva.

“Sistem elektronske karte je potvrdio da je efikasan kontrolni mehanizam, zahvaljujući kojem se u svakom trenutku može utvrditi način raspolaganja sredstvima Glavnog grada. Ovaj sistem nam je, na precizan način, omogućio uvid u poslovanje prevoznika koji obavljaju javnu funkciju, što je pomoglo prilikom kreiranja novog modela javnog prevoza, a čiju implementaciju očekujemo u narednom periodu”, kazali su iz PG Biroa.

Nakon što se pojavio manjak u kasi došlo je i do mimoilaženja oko prodaje karata između prevoznika i Glavnog grada. Tako su 31. avgusta autobuski prevoznici počeli da prodaju svoje elektronske mjesečne karte, a uporedo sa tim to isto radio je i Glavni grad.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor