Popa: Želimo i dalje da podržavamo Bijelo Polje

EU je od 2008. godine finansijski podržala neke od ključnih infrastrukturnih projekata grada

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa boravila je danas u radnoj posjeti Bijelom Polju. Ona se sastala sa predsjednikom Petrom Smolovićem i rukovodstvom Opštine, gdje se razgovaralo o najbitnim pitanjima koji se tiču Bijelog Polja i uloge lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija.

– Sa zadovoljstvom posjećujem Bijelo Polje, uspješnu zajednicu s velikim razvojnim potencijalom, koju smo podržavali do sada, a želimo tako i da nastavimo  – kazala je Popa.

Ona je prisustvovala i početku rada okruglog stola „Važnost, objektivnost i održivost medija na Sjeveru Crne Gore“,  na kojem su panelisti bili Neđeljko Rudović, direktor Direktorata u Ministarstvu javne uprave, novinari Tufik Softić i Miloš Lazarević, kao i predstavnik NVO CGO Damir Nikočević.

EU je od 2008. godine finansijski podržala neke od ključnih infrastrukturnih projekata grada, kao što su kanalizaciona mreža i gradska garaža.

U te svrhe, EU je Bijelom Polju dodijelila više od osam miliona eura. Pored toga Bijelo Polje je učestvovalo u 18 prekograničnih projekata vrijednih preko dva miliona eura.

Tokom veoma konstruktivnog sastanka, ambasadorka EU u Crnoj Gori je pohvalila sve ono što je lokalna samouprava posebno na polju transparentnosti, oslobađanju biznis barijera i radu na uvođenju e-uprave, ujedno izražavajući zabrinutost što je usporeno finansiranje kapitalnih projekata iz državnog budzeta.

Nakon što je upoznata sa projektima koji su završeni i koji tek treba da započnu, a finansiraju se iz fondova EU, predsjednik Smolović je predstavnike Delegacije EU u Crnoj Gori upoznao sa važnim projektima čiji završetak će značajno unaprijedi turistički proizvod ne samo Bijelog Polja, već i Crne Gore, a tiče se valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine.

Na kraju je zaključeno da je ovo samo početak intenzivnije saradnje Delegacije EU u Crnoj Gori sa Opštinom Bijelo Polje i da se radi o inicijalnoj posjeti te da se očekuje njeno inteziviranje kroz različite vidove podrške projektima koje će Opština realizovati.

 

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor