Pomoći nema ni od Opštine ni od države

Sudeći po odgovoru koji su dobili iz Direkcije za upravljanje vodama, kao i po ranijem stavu pljevaljske lokalne uprave, žitelji Mjesne zajednice Crljenice još dugo će muku mučiti da riješe problem urednog vodosnabdijevanja. Predstavnici MZ su se tokom februara obratili za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za rješavanje ovog pitanja. U dopisu, kažu, skrenuli su pažnju da su se u više navrata obraćali lokalnoj upravi, ali da pomoći nije bilo. Međutim, iz Direkcije za upravljanje vodama dobili su uputstvo da se za pomoć ipak obrate lokalnoj upravi.

Crljenice

– Stanovništvo MZ Crljenice, koja spada u grupu najnaseljenijih vangradskih područja opštine Pljevlja, ima dugogodišnji izuzetno veliki problem sa vodosnabdijevanjem, kako za potrebe stanovništva, tako i za potrebe napajanja stoke. Situacija je pogotovo teška u ljetnjim i jesenjim mjesecima. Mjesna zajednica Crljenice pokriva sela Crljenice, Vijenac, Adroviće, Otiloviće i Crni Vrh, a pitanje vodosnabdijevanja riješeno je samo u Otilovićima i Crnom Vrhu, dok 235 stanovnika Crljenica, 211 Vijenca i 51 stanovnik Adrovića ima veći dio godine problem sa vodosnabdievanjem. S obzirom na uvećanje broja stanovnika na teritoriji MZ Crljenice (zbog izgradnje većeg broja kuća – vikendica i privrednih objekata) u poslednjih 10 godina, taj problem je postao još veći i zahtijeva hitno rješavanje – navedeno je u dopisu koji je potpisao predsjednik MZ Darko Gačević.

On dalje pojašnjava da se godišnje u ova sela dovozi iz grada oko 300 cisterni vode. U troškovima učestvuje Opština Pljevlja sa 50 odsto sredstava, dok građani plaćaju drugu polovinu, odnosno u prosjeku oko 40 eura.

– MZ Crljenice od Vas traži da u okviru svojih nadležnosti, a u saradnji sa Opštinom Pljevlja, preduzmete sve neophodne mjere i radnje kojima će se otpočeti rješavanje, te na kraju adekvatno i dugoročno riješiti pitanje snabdijevanja vodom stanovništva ove mjesne zajednice. Mještani MZ Crljenice spremni su dati određeni doprinos u rješavanju ovog, za njih veoam važnog pitanja – zaključuje Gačević.
Iz Direkcije za upravljanje vodama stigao je odgovor u kome se obaveza uređenja vodosnabdijevanja prebacuje na pljevaljsku lokalnu upravu.
– Vodosnabdijevanje može biti javno i individualno. Jedinica lokalne samouprave dužna je da organizuje i obezbijedi javno vodosnabdijevanje na svojoj teritoriji za sva naselja veća od 200 stanovnika ili čija je prosječna godišnja potreba za vodom veća od 100 m3 /dan. Vodosnabdijevanje seoskih i drugih naselja ili njihovih djelova koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume, kao i vodosnabdijevanje jednog ili više korisnika, vrši se u skladu sa propisom jedinice lokalne samouprave (Odluka o vodosnabdijevanju seoskih i drugih naselja na teritoriji opštine Pljevlja), navodi se u odgovoru koji je potpisala načelnica Direkcije Zorica Đuranović.

Moguće priključak na gradski vodovod

– S obzirom da na teritoriji MZ Crljenice ne postoji izvor koji bi mogao zadovoljiti potrebe ukupnog stanovništva, mišljenja smo da je problem vodosnabdijevanja ove MZ moguće riješiti priključenjem iste na gradski vodovod, s obzirom da se graniči sa gradskom zonom, ili iz jezera Otilovići koje se nalazi u neposrednoj blizini, navodi Darko Gačević u dopisu i pojašnjava da su pojedini mještani o svom trošku vršili dubinsko bušenje u potrazi za vodom, ali sve je bilo bezuspješno.

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor