Pomoć za pčelare

Usljed loše pčelarske sezone došlo je do smanjenja aktivnosti u prikupljanju hrane, što je uticalo na proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda, pri čemu je potrebna dodatna prihrana pčela. Pored toga, povećanje cijena inputa za proizvodnju hrane za prihranu pčela, usljed povećanja troškova transporta tokom perioda COVID19, dodatno utiče na potrebu za pomoć pčelarima kako bi se pčelinje zajednice adekvatno spremile za zimski period.

Zdravstveno stanje pčelinjih zajednica i njihovo bezbjedno i kvalitetno prezimljavanje direktno utiče na opstanak i prinos u narednoj godini.

Razmatrajući probleme koje navode pčelari, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je našlo da su ispunjeni zakonski uslovi da se uvede privremena interventna mjera za pomoć u nabavci pogača u cilju blagovremenog preuzimanja mjera da se na vrijeme nabave pogače kako bi se sačuvale pčelinje zajednice i adekvatno pripreme za narednu sezonu.

Pomoć je maksimalno 5 kilograma pogače po jednom pčelinjem društvu. Odabrani proizvođači pogača su dužni da registrovanim pčelarima prilikom prodaje umanje iznos podrške za nabavljene pogače, odnosno za 0,40€ po kilogramu pogače. Pomoć mogu da ostvare pčelari koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava  u momentu objavljivanja Javnog poziva koji raspisuje ovo ministarstvo.

 

 

Izvor: PvPortal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor