Političari umjesto da smiruju, raspiruju mržnju

Za svakodnevni govor mržnje prisutan na javnoj sceni, a i na društvenim mrežama, odgovorni su svi koji koriste zapaljive riječi i šalju šovinističke i fašističke poruke, upozorava Goran Đurović

Izjave prilagoditi smirivanju tenzija

Govor mržnje poslednjih mjeseci postao je dio svakodnevice, a najčešće „eksplodira“ kada političari, kako oni iz parlamentarne većine, tako i iz opozicije daju neku izjavu na koju se brzo nadovežu komentari koji su sve, samo ne put dijaloga i pomirenja, ocjenjuju sagovornici „Dana“. Poručuju da nažalost političari, koji bi trebalo da budu primjer građanima, umjesto smirivanja tenzija raspiruju mržnju.

Direktor Medija centra Goran Đurović ukazuje da su za svakodnevni govor mržnje prisutan na javnoj sceni, a i društvenim mrežama, odgovorni svi koji koriste zapaljive riječi i šalju šovinističke i fašističke poruke.

– Najodgovorniji su naravno oni koji kreiraju javno mnjenje i uslove u kojima se odvija javni dijalog. Tu svakako prednjače predstavnici političkih partija koje navodno zastupaju nacionalne interese Crnogoraca i Srba koji negiraju pravo na drugačije mišljenje i kontinuirano plasiraju pitanje navodne ugroženosti i opstanka – izjavio je Đurović.

Dodaje da su svi koji ne misle na isključiv način i koji nijesu opterećeni nacionalnim segmentom identiteta meta napada, taman kao i 90-ih.

– Situacija će se promijeniti kada većina političkih elita bude okrenuta bitnijim pitanjima od nacionalnog identiteta, kao što su vladavina prava i ekonomski razvoj. Kad će to biti zavisi dobrim dijelom od građana koji na izborima treba da kazne one koji svađaju, a daju priliku onima koji hoće da mire i rade u interesu svih građana – ocjenjuje Đurović.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je govor mržnje dominantno indukovan ponašanjem političkih subjekata. Poručuje da danas svi parlamentarni subjekti u skladu sa procjenom političkih interesa i to trenutnih, posežu za nekim vidom stvaranje osnove za pojavu govora mržnje.

– Jači subjekti imaju razvijen institucionalni kapacitet za političko djelovanje kroz mrežu aktivista na terenu, ali posebno kroz takozvane bot grupe, mimove koje koriste kao spin alate ili mehanizam za produkovanje provokacija koje neminovno proizvode govor mržnje – izjavio je Marić.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović ocjenjuje da političke elite moraju da razumiju trenutnu situaciju u našem društvu i u skladu s tim da svoje izjave prilagode u cilju smirivanja tenzija.

– Predstavnici političkih elita ali i vjerskih zajednica u prethodnom periodu davali su izjave koje su mogle podsticati neodgovorne pojedince da šire govor mržnje. Nerijetko govor mržnje u poslednje vrijeme eskalira u fizičke obračune. Upravo takvi događaji moraju biti upozorenje društvu da se govor mržnje nikako ne smije tolerisati, i da se mora blagovremeno i adekvatno kažnjavati jer u suprotnom će se samo ponavljati. Političari imaju obavezu i odgovornost da otpočnu dijalog i rade na hitnom smirivanju tenzija u društvu – naglašava Radović.

Kaže da zabrinjava atmosfera koja nas okružuje poslednjih godina.

– Kao da su svi zaboravili šta se događalo prije samo 30 godina na teritoriji bivše Jugoslavije – istakao je Radović.

​M.S.​


Odgovorni i mediji
Goran Đurović dodaje da su za postojeće stanje odgovorni i novinari i mediji.

– Odgovorni su i novinari i mediji koje kontrolišu partije koje navodno zastupaju nacionalne interese Crnogoraca i Srba koji doprinose podjelama od kojih korist imaju isključivo politički lideri. Na kraju, odgovorni su, iako najmanje, i oni koji ne razmišljaju dovoljno o svojim postupcima i koji zaogrnuti zastavama krstare ulicama misleći da je to dobar način iskazivanja svoje ljubavi i odanosti naciji i državi – ističe on.

Nastavili sa zapaljivom retorikom
Analitičar Marko Begović ocjenjuje da pomjeranje političke moći nije donijelo smirivanje tenzije ili smanjivanje polarizacije.

– Naprotiv, političari oba pola su nastavili s neodmjerenom i zapaljivom retorikom, jer sistem odgovornosti ne postoji. Duži niz godina ne rješavaju se ključni problemi našeg društva, jer je težište na fabrikovanim incidentima. Dakle, namjera je da se težište sa recimo teške egistencijalne situacije i činjenice da recimo nije usvojen ni tekući budžet, rasprava nastavi oko pitanja položaja vjerskih organizacija, izgleda zastave ili nacionalnog opredjeljenja. Valja napomonuti da je društvena supstancija prilično pojedena, pa se incidenti sve teže kontrolišu – kaže Begović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor