Policija se vraća za volan

Spremno potpisivanje novog jednogodišnjeg ugovora, koji će omogućiti da se policajcima vrate 130 polovnih, službenih vozila

 

Jednomjesečna saga oko policijskih automobila biće najvjerovatnije okončana krajem ove sedmice kada se očekuje da firma “Osmanagić”, nakon sklapanja novog jednogodišnjeg ugovora o finansijskom lizingu, vrati 130 polovnih službenih vozila Upravi policije.

Uprava za katastar i državnu imovinu prošlog je četvrtka po skraćenoj proceduri raspisala tender za nabavku polovnih patrolnih vozila, primjenom člana 59 stav 1 tačka 3 – kroz pregovaraćki postupak i bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, a rok za taj oglas istekao je juče.

Prema podacima “Vijesti”, Uprava za katastar i državnu imovinu će nakon uvida u dokumentaciju ponuđača odobriti da se potpiše ugovor sa firmom “Osmanagić” i “S lizing” o produženju finansijskog lizinga na još godinu, nakon čega će se steći svi uslovi da se patrolna vozila sa oznakom “POLICIJA” ponovo vrate javnoj službi.

“Nadamo se da će sve biti završeno do kraja sedmice. Svi automobili koji su vraćeni zbog isteka trogodišnjeg lizinga, u međuvremenu su servisirani, tako da nema ograničenja da se nakon potpisivanja ugovora vrate Upravi policije”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Parkirali 130 vozila

Uprava policije tokom prve polovine maja ostala je bez 130 automobila nakon što je istekao trogodišnji finansijski lizing, a prethodna garnitura Uprave policije kao i nova Vlada, nijesu do isteka tog roka raspisali novi tender za nabavku patrolnih vozila za policiju.

Zbog toga je policija bila prinuđena da od 7. pa do 20. maja, u nekoliko navrata prema ugovornim obavezama, parkira patrolne automobile koje su 2018. godine uzeli na finansijski lizing od kompanije “Osmanagić”.

 Parkirani policijski automobili nakon isteka ugovora o lizingu
Parkirani policijski automobili nakon isteka ugovora o lizingufoto: Savo Prelević

Nakon što je policija ostala bez gotovo svih patrolnih automobila, Vlada je polovinom maja usvojila novu Informaciju o obezbjeđivanju sredstava i nabavci polovnih vozila za Upravu policije, putem finansijskog lizinga na period od 12 mjeseci.

Za tu hitnu nabavku po skraćenoj proceduri opredijeljeno je 715.000 eura jer je u uslovima privremenog finansiranja bilo nemoguće da se nabavka predvidi kroz redovni Plan javnih nabavki, sve dok se ne usvoji budžet.

Osim toga, kako piše u informaciji Vlade, za raspisivanje tendera za nabavku novih specijalnih vozila za Upravu policije bilo bi potrebno i šest mjeseci, pa se zato prešlo na plan B prema kojem su napravili skraćeni tender kroz pregovarački postupak kako bi povratili polovne patrolne automobile od “Osmangića”.

Zbog toga što su ostali bez gotovo svih patrolnih automobila policija se našla u velikom operativnom problemu, što su i najavljivali da će se desiti iz te institucije tokom ranijih obraćanja Vladi.

Policija je tokom odlaska na zadatke mahom išla “maricama”, ali i privatnim automobilima službenika policije, kojima je plaćana naknada za to.

Pisali više puta o problemu

Da će se policija suočiti za problemom znalo se još početkom ove godine kada je Uprava policije pisala Vladi.

“Povratom vozila davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade, u značajnoj mjeri otežaće se svakodnevni rad Uprave policije, tj. policijski službenici će ostati bez vozila i neće moći da izvršavaju svoje redovne zadatke i poslove, što može itekako usporiti rad Uprave policije. Nedostatak vozila će negativno uticati na javni red i mir i prevenciju svih oblika kriminala”, piše u informaciji UP, koja je razmatrana na Vladi 11. marta ove godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom 2017. godine pokrenulo postupak nabavke 130 novih službenih vozila putem finansijskog lizinga, sa obavezom njihovog vraćanja nakon isplate svih rata lizing naknade, na osnovu kojeg je zaključen Ugovor o javnoj nabavci, a zatim i aneks ugovora…

Zbog toga što se približavao rok za vraćanje automobila, Uprava policije je u predlogu budžeta objedinjenih nabavki i dopuni predloga budžeta za 2020. godinu, ukazala na potrebu planiranja novca u cilju nabavke novih automobile.

Prethodna Vlada krajem jula prošle godine trebalo je da raspiše tender za nabavku novih službenih vozila za policiju, ali, najvjerovatnije zbog promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, to nije učinjeno.

Zbog toga je taj posao sačekao novu Vladu, koja u uslovima privremenog finansiranja, očigledno nije mogla pravovremeno reagovati…

 

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor