Policija građanima da odgovori kako su provjerili 58 diploma iz Bijelog Polja

Iz nevladine organizacije Euromost poručuju da je interesantno da je do sada samo protiv jednog službenika Opštine podnijeta krivična prijava zbog falsifikovanja diploma. Osnovano sumnjamo  da su i mnoga druga lica kao i ovo  lice izvršili na isti način krivična dijela  i u istu školu, što nas navodi na sumnju da je ovo lice koje je priznalo krivično dijelo, samo jedna  žrtva ostalih, koji takodje moraju odgovarati za ista izvršena krivična dijela, kazali su u ovoj organizaciji.

„Zato nas i građane nakon potvrde Uprave policije Bijelo Polje da je izvršila provjeru za 58 diploma interesuje, ko su ta lica i sa kojih škola su te diplome dobijene? Da li je Uprava policije tražila bilo kakve informacije iz drugih država naročito Srbije gdje se nalazi većina tih škola? Da li je Uprava policije samo uzela izjave od lica čije diplome je provjeravala i da su samo na osnovu njihovih izjava i priznanja jednog lica, koje je priznalo krivično dijelo vršili istragu? Da li je Uprava policije obavijestila ili tražila bilo kakve informacije od Ministarstva prosvjete kada se tiče spornih diploma?

Mi i dalje sumnjamo da je na desetine spornih diploma u lokalnoj upravi Opštine Bijelo Polje i da su neka lica sa tim diplomama uzela čak i otpremninu, što je bio razlog da tražimo i imena i prezimena za sva lica koja su zaposlena sa diplomama iz pet škola iz Srbije i BiH, za koje sumnjamo da su ih dobili na nezakonit način“ , a što je bio razlog da tražimo i imena i prezimena za sva lica koja su zapošljena sa  diplomama iz 5 škola iz Srbije i BiH, za koje sumnjamo da su ih dobili na nezakonit način.

Takodje, planiramo da taj spisak dostavimo Ministarstvu prosvjete da izvrši vjerodostojnost svih tih diploma. Mi opet apelujemo na Ministarstvo prosvjete i ujedno pozivamo Ministra Damira Šehovića, da naloži provjeru svih sumnjivih diploma koje dolaze iz Srbije i BiH. Ministarstvo prosvjete se mora uključiti i ispitati veliki broj sumnjivih diploma, ne samo sa područja Bijelog Polja već i drugih opština sa sjevera Crne Gore. Ministarstvo prosvjete konačno mora početi vršiti provjere vjerodostojnost svake diplome koja dolazi iz sumnjivih škola iz regiona.

Kao što smo i ranije kazali i sada potvrdjujemo, a što je poznato svakom gradjaninu u Bijelom Polju, da sumnjamo da je najmanje 500 diploma kupljeno od strane lica iz ove opštine i da se ta cifra sigurno kreće do 1000. Ujedno pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da preuzme sve slučajeve od Uprave Policije  Bijelo Polje,  jer tu sigurno ima elemenata krivičnog dijela organizovanog kriminala, kao krivičnog djela davanja i primanja mita, a što je u nadležnosti ovog tužilaštva, navode u saopštenju iz te NVO koje je dostavljeno Portalu sjevercg.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor