Počinje onlajn upis brucoša

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić naglasila je da su mladi ljudi naš najveći kapital

Na skoro svim fakultetima Univerziteta Crne Gore ove godine brucoši će se upisivati online. Brz i jednostavan upis na studijski program po izboru, maturantima će biti omogućen putem platforme dostupne na sajtu: upisi.edu.me  koju je razvio UNDP u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

– Elektronski upis smanjio je logističke i sistemske prepreke za upis učinivši ga pristupačnijim maturantima iz svih krajeva Crne Gore, koji sada imaju online pristup fakultetima UCG putem mrežnog sistema prijavljivanja. Uz aplikaciju se ne prilažu nikakva dokumenta, tako da nema potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, ali ni za svjedočanstvima. Maturanti u elektronskoj prijavi popunjavaju osnovne podatke, upisuju svoju e-mail adresu, kao i fakultet na koji se prijavljuju. Nakon registracije i unosa jedinstvenog matičnog broja – osnovni podaci o licu preuzimaju se iz informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, dok se podaci o ocjenama i uspjehu tokom četiri razreda srednje škole povlače iz registra Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta- saopšteno je iz Ministarstva.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore Veselin Mićanović izrazio je zadovoljstvo sinhronizacijom rada Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Univerziteta Crne Gore kojom je brucošima 16 fakultetskih jedinica UCG omogućen elektronski upis.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić naglasila je da su mladi ljudi naš najveći kapital, te da vjeruje da ćemo lansiranjem eStudent platforme pružiti pravo digitalno iskustvo svim maturantima, budućim studentima koji se upisuju na prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore.

Neda Ojdanić, generalna direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta govorila je o različitim prednostima elektronskog servisa. Ona je istakla da je posebna pogodnost ove elektronske usluge u tome što budući studenti, u svakom trenutku mogu imati uvid u rang listu, i u zavisnosti od toga kako su rangirani, svoju prijavu mogu poništiti i podnijeti novu prijavu za upis na drugi fakultet ili studijski program.

Sa načinom registracije, prijavom i procedurom podnošenja elektronskog zahtjeva, prisutne je upoznala Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Stalna predstavnica UNDP, Daniela Gašparikova poručila je budućim studentima  da se nada kako će im godina koja je pred njima donijeti puno korisnih iskustava.

– Razumijemo da su vam školski dani u protekle dvije godine bili teži nego ikad. Ali stigavši dovde, vecć ste pokazali veliku snagu i posvećenost – i to nas ispunjava nadom u budućnost. Vaš ulazak u visoko obrazovanje dešava se na krilima dvije duboke smjene, čiji smo svjedoci tokom poslednje decenije. Kao prvo, učenje kao proces više se ne vezuje ni za jednu određenu starosnu grupu. Više nego ikada ranije, učenje je postalo životni poduhvat. Ono može poprimiti različite oblike u različitim fazama našeg života, ali s obzirom na brzinu promjena koje se u svijetu dešavaju ovih dana – učenje se zapravo nikada ne završava. Drugo, očekuje se da će u godinama koje dolaze, za više od 70% svih novih radnih mjesta biti potrebne kvalifikacije i vještine u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Zato, da biste iskoristili poslovne šanse koje donosi razvoj tehnologije i digitalizacija, ovom prilikom želim da podstaknem što veći broj Vas, a posebno mladih žena i djevojaka – da birate obrazovanje u STEM disciplinama kao integralni dio svog studijskog programa – bez obzira na akademsku oblast za koju se opredijelite’- poručila je Gašparikova

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor