Počeo Festival „Odakle zovem“

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sinoć deseti međunarodni književni festival „Odakle zovem Podgorica 2018“.

 
„Odakle zovem“ mora imati svoje posebno mjesto i u svim budućim strategijama: Bogdanović na otvaranju (Gov.me)

Bogdanović je tom prilikom ukazao na značaj festivala „Odakle zovem“ za književno i umjetničko stvaralaštvo marginalnih i manjinskih grupa.

„Pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalne prisutnosti kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment ove manifestacije činili su i filmski i muzički sadržaji, što je sve zajedno rezultiralo osmišljenom multimedijalnošću koja je odskakala od standardnih kilišea književnih festivala“, rekao je Knežević.

On smatra da zbog toga festival „Odakle zovem“ mora imati svoje posebno mjesto i u svim budućim strategijama kojima se afirmiše dijalog između kultura, a posebno u segmentu razmjene književnih i umjetničkih iskustava između naroda ovog regiona.

„Jer, ne treba zaboraviti da su se one pokidane veze među tim narodima počele obnavljati upravo na polju književnosti i umjetnosti, što je, kako se i ispostavilo, bio najbolji i najprirodniji način da se razgrnu svi oni animoziteti, nastali uglavnom na dnevnopolitičkim konstruktima, koji su zatomili kulturno, istorijsko i jezičko zajedništvo ovih prostora“, istakao je on.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, podsjetila je da smo prošle sedmice slavili rođendan kraljice Elizabete i 140. godišnjicu bilateralnih odnosa naše dvije zemlje.

„Danas su naši odnosi bolji nego ikad, u velikoj mjeri zahvaljujući tokovima ideja i kulture između naše dvije zemlje. Prije 140 godina poruka bi putovala nekoliko sedmica kako bi stigla do Londona, a poziranje za fotografiju trajalo je i po par sati. Sada riječi i slike putuju odmah. A festival „Odakle zovem“ pomaže nam da se osvrnemo na to kako rij eči, bilo izgovorene ili napisane, zajedno sa drugim oblicima kulture iz daleka i iz domovine, obogaćuju sve nas,” istakla je ambasadorka Kemp.

Menadžerka festivala Varja Đukić je kazala da je festival „Odakle zovem“ tokom protekle decenije promovisao djela crnogorskih pisaca koji su temelj naše kulturne baštine, ali i reditelja i scenarista po kojima se pamti naše bitisanje, te mladih književnika, muzičara, likovnih umjetnika, majstora stripa i svih koji danas nastavljaju da tragaju za novim izrazom.

Festival će trajati do 1. jula u knjižari Karver.

Organizaciju desetog festivala “Odakle zovem 2018” podržalo je Ministarstvo kulture.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor