Pljevlja: Velike količine mulja i blata iz Rudničkih kopova završilo je u koritu rijeke Ćehotine

Velike količine mulja i blata iz Rudničkih kopova završilo je u koritu rijeke Ćehotine. To su zabilježili pljevaljski ribolovci, koji su juče obišli teren.

         Foto:Privatna arhiva

Oni su napravili i par fotografija na kojima se vidi  velika zamućenost rijeke, nizvodno od cijevi kojima Rudnik odvodi otpadne vode iz obližnjih kopova.

Ribolovac Dragan Milić kazao je da o tom slučaju  ne treba previše trošiti riječi, navodeći da njihove  fotografije dovoljno govore.

„Ovo što ide iz Rudnika uglja nijesu otpadne vode, to je praktično malter.  Kada se sve ovo spoji sa veoma niskim vodostajem Ćehotine, onda možemo zaključiti da je stanje zaista strašno. Praktično ste nemoćni ovdje da bilo šta uradite. Ja sam obavijestio poljoprivrednog inspektora ali je on rekao da to nije njegova nadležnost već nadležnost ekološkog inspektora iz Berana. Dok on dođe, ako uopšte i dođe,  stanje neće biti ovakvo. Obaviješteno je i rukovodstvo Rudnika. Vidjećemo da li će nešto uraditi po ovom pitanju“, rekao je Milić.

Prema zakonu, Rudnik ne bi smio da ispušta otpadne vode koje bi ugrozile  kvalitet vode  uzvodno od tog mjesta.

Iz opštinske Službe za zaštitu životne sredine kazali su da su odmah nakon dobijanja prijave od Sportskog ribolovnog društva  Lipljen, zahtjev  za interevenciju proslijedili  Upravi za inspekcijske poslove.

To sportsko društvo gazduje robolovnim vodama u Pljevljima.

„Ovo nije prvi put, a naročito potencijalna opasnost po ekosistem rijeke Ćehotine ovo može biti  zbog niskog vodostaja u ovom periodu“, kazao je Vaso Knežević iz opštinske Službe za zaštitu životne sredine.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor