Pljevlja: Penzioneri brojniji od zaposlenih

U Pljevljima je više penzionera nego  radnika. U industrijskom centru Crne Gore živi 6.381 penzioner, a zaposleno je oko 600 manje ljudi. To su podaci pljevaljskog Udruženja penzionera i Monstata. Prema najnovijim podacima Monstata, krajem juna bilo je zaposleno 5.803  radnika, objavio je Portal Vijesti.

  Predsjednik sindikalne oraganizacije Rudnika uglja Miloš Obrenić kazao je za taj medij, da je broj stalno zaposlenih  radnika  daleko manji, jer Monstat računa i one koji su zaposleni na mjesec ili dva, iznoseći tvrdnju da u Pljevljima nema više od 4.000 stalno zaposlenih.

On je istakao, navele su Vijesti, da je u Pljevljima početkom devedesetih godina prošlog vijeka radilo oko 11.500  radnika, a da ih je danas dvaput manje, ocijenjujući da je to posljedica loše privatizacije koja je dovela do drastičnog povećanja broja penzionera, siromaštva i velike nezaposlenosti.

“Mnogo je više penzionera nego  radnika , a mnogo je i onih koji su radili, a nisu još ostvarili nikakvu penziju. Pljevlja su privredna kolonija Crne Gore, jer da nije tako – bila bi najrazvijenija… Ulaže se u Cetinje jedan odsto bruto društvenog dohotka, a šta dobijaju Pljevlja od velikog bogatstva. Sve se odvuče da bi imali jeftinu struju. EPCG za ugalj iz Berana plaća 55 eura, a nama 25, odnosno kada je najkvalitetniji 27 eura. Plate su nam trenutno manje nego prije deset godina“, citirale su Vijesti navode Obrenovića, koji je dodao da je i zapošljavanja preko agencija doprinijelo lošoj situaciji:

“Agencije u službe obezbjeđenja angažuju penzionere, od kojih mnogi imaju dobre penzije, a omladina čeka na Birou rada. Što ne mogu nezaposleni raditi te poslove, a država da ubira porez”, istakao je predsjednik sindikalne organizacije pljevaljskog Rudnika.

Kako se dodaje, on je kazao da će veoma brzo Pljevlja doživjeti sudbinu Gradca i Šula – praktično ugašenih rudarskih naselja, ako se nešto ne preduzme i pomogne toj sredini.

Prema podacima Monstata, u prvih pet mjeseci u Pljevljima je registrovan negativni prirodni priraštaj od – 110, odnosno rođeno je 81 dijete, a preminuo 191 građanin. Iz Pljevalja se u prvih šest mjeseci iselilo 116 ljudi, zaključio je portal.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor