Pljevlja: Opština opredijelila više od pola miliona eura za manje zagađenje

Opština Pljevlja odredila mjere energetske efikasnosti za individualne objekte i objekte koji se griju iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici, kako bi poboljšala stanje vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu

Opština Pljevlja ove godine opredijelila je 560.000 eura za mjere energetske efikasnosti za individualne objekte i objekte koji se griju iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Realizacija ove mjere ima za cilj smanjenje zagađenja vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu, kroz smanjenje upotrebe energenata za zagrijevanje stambenih i poslovnih prostora.

“U cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja, Opština Pljevlja kroz realizaciju sopstvenog budžeta nastavlja sa mjerama energetske efikasnosti objekata, tako što je kapitalnim budžetom opredijeljeno za ove namjene 560.000 eura, i to 280.000 eura za mjere energetske efikasnosti za objekte koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, a dodatnih 280.000 eura za mjere energetske efikasnosti za objekte individualnog stanovanja na teritoriji grada. Tenderska procedura za otvoreni postupak javne nabavke, koji se odnosi na izradu Izvještaja o izvršenom detaljnom energetskom pregledu za zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, koju sprovodi Opština Pljevlja, završava se u utorak, 15. juna”, kazali su u lokalnoj upravi

Cilj energetskog pregleda objekata je identifikacija trenutnog stanja potrošnje energije, analiza isplativih mjera energetske efikasnosti koje će smanjiti potrošnju energije, troškove za energiju, emisiju gasova sa efektom staklene bašte, kao i održavanje toplotnog komfora u zgradama na odgovarajućem nivou.

“Zbog neophodnosti određivanja prioriteta u programu, pljevaljska lokalna samouprava pristupa izradi Izvještaja o energetskom pregledu za svaku zgradu koja se grije iz kotlarnice u Skerlićevoj, ukupne bruto površine objekata 26.180 metara kvadratnih za 21 objekat. Izborom izvođača, definisaće se obim radova na osnovu postojećeg stanja objekata, odnosno po predloženim varijantama mjera odrediće se specifična potrošnja toplotne energije za svaku zgradu i mjeru ponaosob, kao i efekti smanjenja zagađenja”, ističu u lokalnoj upravi.

Izvještaj, u skladu sa tenderskom dokumentacijom mora da sadrži podatke o potrošnji energije svake zgrade, podatke o usklađenosti karakteristika zgrade, odnosno objekta sa tehničkim propisima o energetskim karakteristikama zgrada i drugim propisima o energetskoj efikasnosti.

Sadržaće i predlog mjera za smanjenje potrošnje energije i poboljšanje energetske efikasnosti sa procjenom uštede energije i načinom njenog utvrđivanja u varijantama, procjenu ekonomske isplativosti sprovođenja mjera za poboljšanje energetske efikasnosti za svaku varijantu, preporuke za upravljanje energijom u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, rekapitulaciju energetskih mjera u građevisnkom dijelu sa procijenjenom vrijednsoti radova i tabelu specifične potrošnje toplotne energije po varijantama i sa optimalnom varijantom.

Nakon izbora izvođača i izrade izvještaja, Opština Pljevlja će putem javnog poziva krenuti u proceduru energetskog opremanja prioritetnih stambenih zgrada koje koriste grijanje iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Programom energetske efikasnosti, Vlada je tokom prošle godine opredijelila oko 500.000 eura za implementaciju mjera na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Realizacijom tog programa, 11 zgrada užeg gradskog jezgra za koje je energetski pregled izvršen donatorskim sredstvima UNDP-ja, je energetski efikasno dočekalo prethodnu grejnu sezonu.

Zbog neophodnosti određivanja prioriteta u programu, pljevaljska lokalna samouprava pristupa izradi Izvještaja o energetskom pregledu za svaku zgradu koja se grije iz kotlarnice u Skerlićevoj, ukupne bruto površine objekata 26.180 metara kvadratnih za 21 objekat.

Izborom izvođača, definisaće se obim radova na osnovu postojećeg stanja objekata, odnosno po predloženim varijantama mjera odrediće se specifična potrošnja toplotne energije za svaku zgradu i mjeru ponaosob, kao i efekti smanjenja zagađenja”, ističu u lokalnoj upravi.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor