Plavski drvorerađivači: Vlast ignoriše apele za spas državne šume

Mi više nemamo vremena za čekanje, jer svaki dan gledamo kako privilegovani koncesionari, naočigled nadležnih državnih organa, uništavaju naše šume. U pitanju je prava kasapnica, poručili su drvorerađivači

Predstavnici Udruženja drvoprerađivača Plava pozvali su juče premijera Zdravka Krivokapića i njegove saradnike da ih što prije prime na razgovor, kako bi, kako su naveli, predočili nezakonite radnje koje se odvijaju u državnim šumama i zajednički pronašli rješenje za zaštitu prirodnih potencijala. Podsjetili su da je nedavno formirano radno tijelo sastavljeno od drvoprerađivača iz više crnogorskih opština s ciljem da se u komunikaciji s predstavnicima Vlade definišu dalji koraci po pitanju gazdovanja državnim šumama. Međutim, kako tvrde, niko iz Vlade nije odgovorio na njihov dopis kojim su tražili hitan sastanak s premijerom i ljudima zaduženim za tu oblast.

– Mi više nemamo vremena za čekanje, jer svaki dan gledamo kako privilegovani koncesionari, naočigled nadležnih državnih organa, uništavaju naše šume. U pitanju je prava kasapnica. Zbog sadašnjih i budućih generacija nemamo pravo da zatvaramo oči pred ovakvim pojavama. Zato nas boli što niko iz Vlade nije odgovorio na naše dopise kojima smo tražili da u razgovoru s premijerom Krivokapićem i njegovim saradnicima nađemo najbolji model za buduće djelovanje po pitanju upravljanja državnim šumama. Predočili smo da se, uz strogu zaštitu prirodnih resursa, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj. Međutim, niko iz Vlade se nije udostojio da odgovori na naš dopis, dok koncesionari uz brojne nezakonitosti nemilice sijeku šumu na Čakoru. Zato još jednom apelujemo na predstavnike Vlade da konačno shvate da treba da sjednemo za sto i počnemo rješavati ovo, za sve nas sudbinsko pitanje – naveli su iz Udruženja drvoprerađivača Plav.

Ukloniti oštećena stabla iz nacionalnog parka

Drvoprerađivači su zatražili de se što prije raspiše tender na osnovu kog bi se pristupilo sječi i uklanjanju oštećenih i porušenih stabala četinarske i bukove šume u dijelu Nacionalnog parka „Prokletije“.

– Na području Nacionalnog parka „Prokletije“, odnosno u tamošnjim šumama, nalazi se mnoštvo takozvanih izvala. Među tim stablima ima i drveća koje je zbog starosti počelo da se suši. Takva stabla, kako su i stručnjaci preporučili, treba što prije ukloniti sa područja nacionalnog parka, jer ona predstavljaju opasnost za prolaznike, a ujedno prijete da prenesu bolest na zdravu visokokvalitetnu šumu. Međutum, odgovorni u preduzeću „Nacionalni parkovi“ nijesu dali nikakav odgovor po ovo pitanje, niti su preduzeli ikakve aktivnosti da se postupi po preporukama stručnjaka – naveli su iz Udruženja drvoprerađivača.

Istakli su da su ogorčeni zbog, kako su istakli, nepostupanja po rješenju šumarskog inspektora Hakije Jasavića o zabrani dalje sječe šume preduzeću „Pelengić trejd“ na lokalitetu Ječmište na Čakoru.

– Još početkom jula šumarski inspektor Hakija Jasavić donio je rješenje kojim je zbog brojnih nepravilnosti zabranio preduzeću „Pelengić trejd“ dalju sječu šume u devetom odjeljenju na Čakoru. Međutim, odgovorni iz Uprave za šume nijesu postupili po tom rješenju nego su dozvolili da ovaj koncesionar radi šta hoće i da, mimo svih propisa, siječe i uništava najkvalitetniju šumu na pomenutom lokalitetu. Za to neko treba da odgovara, dok pred ovom činjenicom odgovorni u Vladi Crne Gore treba dobro da se zamisle – naveli su iz pomenutog udruženja.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor