Plavljani likuju zbog vrha: Durmitore, je l’ ti žao, Bjelič te je pretekao

Plavljani i Gusinjani ne kriju zadovoljstvo što je Uprava za nekretnine na osnovu laserskog ocjenjivanja odredila da je najviši vrh u Crnoj Gori Zla Kolata, koja se uzdiže na masivu Bjelič na Prokletijama.

<<<Zla Kolata na Prokletijama najvisočiji vrh Crne Gore>>>

Na drugom mjestu, poslije Zle Kolate su i susjedni vrhovi Dobra Kolata (2 525 metara) i Maja Rosit (2 525 metara), pa mještani i brojne organizacije navode da je konačno ispravljena nepravda na koju su ukazivali više od deceniju.

U Turističkoj organizaciji Plav kažu da ih ne čudi što su vrhovi na Prokletijama napokon i zvanično proglašeni za najviše u Crnoj Gori, jer je to trebalo da se uradi odavno.

“Uostalom, mi smo to odavno znali, kao i brojni planinari iz Crne Gore i okruženja, Evrope i svijeta koji su dolazili u naše krajeve”, dodaju oni.

Iz TO Plav podsjećaju da je Prokletije 2007. godine posjetio i Englez Đinđi Fulen, inače Ginisov rekorder po broju osvojenih najviših planinskih vrhova zemalja u svijetu.

“Uz pomoć članova planinarskih klubova Hrid i Prokletije, Fulen je krajem avgusta 2007. godine boravio u Plavu, i osvojio Zlu Kolatu i Dobru Kolatu, a dva dana prije toga oni su osvojili i planinski vrh Maja e Rosit na planini Bjelič. U ovoj ekspediciji učestvovalo je 13 planinara, a te godine Crna Gora je bila 154. zemlja svijeta u kojoj je osvojio najviši vrh”, dodaju oni.

Sličnog mišljenja je i Enes Drešković iz Planinarsko-sportskog društva Hrid koji kaže da je konačno dokazano da su bili u pravu.

“Sada se još jače možemo uspraviti i reći da smo prvi u onome što nas je Bog najviše nagradio, a to je priroda koju čuvaju svi okolni vrhovi i bajrak na Kolate. Samo da ne zaboravimo izvorni lokalni naziv Kollata e keqe , kao i za sve ostale vrhove”, ističe Drešković.

Prema njegovom mišljenju, neshvatljivo je da se državni organi i institucije međusobno još nijesu usaglasili i postavili zvaničnu informaciju.

“Živimo u vremenima kada se mnogi služe izmišljenim prićama i legendama samo da budu u nečemu prvi i najveći a mi to imamo, vidimo i posjećujemo. Sve je bilo dokazivo ali nepriznato. Ovo je trebalo uraditi mnogo prije, pa i prije proglašenja Nacionalnog parka, jer je to još jedna razvojna šansa parka i promocija istog. Zamislite samo koliki je to magnet za posjetioce-dolaze u novi NP i u njemu na najviši Crne Gore? Sada vidite zašto smo s pravom negodovali i zašto smo svjesni koliko smo kroz vrijeme izgubili. Opet da se vratimo unazad-to je bila i državna neodgovornost jer je u pitanju  sama granica sa susjednom Albanijom, i toliko godina smo se odrekli svoje teritorije”, konstatuje Drešković.

Iz TO Plav ne žele da komentarišu zašto vrhovi na Prokletijama odavno nijesu bili proglašeni za najviše.

“Nas sada to i ne treba da zanima. Treba da razmišljamo o realizaciji novih projekata i ideja. U čemu je tu bio problem, to neka vide oni koji su za to bili odgovorni. Pa nijesu valjda planine porasle preko noći. Jedino ako ih ovaj zemljotres na Visitoru nije pomjerio”, šaljivo konstatuju iz TO.

A po društvenim mrežama već se protežu stihovi “Durmitore, je l’ ti žao Bjelič te je pretekao”, budući da je vrh na Durmitoru Bobotov kuk sa 2 523 metra skinut sa trona i potisnut na četvrto mjesto.

Izvor: CDM.me

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor