Plantaže prvu polovinu 2021. završile sa minusom od 3,6 miliona

Prihodi od prodaje su iznosili 7,33 miliona eura, što je za 41 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine i 18 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu

Kompanija „13. Jul Plantaže“ je za prvu polovinu ove godine ostvarila negativni poslovni rezultat od 3,605 miliona eura, što je najniži gubitak u posljednje tri godine i što je za 1,42 miliona eura manje u odnosu na prošlu godinu, odnosno 639 hiljade manje u odnosu na 2019., saopšteno je iz ove kompanije.

Taj rezultat je karakteristika, kako su naveli, sezonskog poslovanja preduzeća kod kojeg berba proizvoda počinje od kraja drugog kvartala.

Odbor direktora kompanije „13.Jul Plantaže“ usvojio je na današnjoj sjednici šestomjesečni bilans poslovanja kompanije.

Prihodi od prodaje su iznosili 7,33 miliona eura, što je za 41 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine i 18 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu.

„Ako se uzme u obzir da je uticaj korona krize na poslovanje bio dominantno izražen u oba kvartala tekuće godine, dok u prvih 75 dana prethodne godine nije bilo većeg uticaja korona krize, ostvareni rezultati prodaje smatraju se veoma dobrim. Ostvareni prihodi su na nivou od 75 odsto prihoda ostvarenih u 2019. godini, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su poslovni rashodi za ovaj obračunski period manji su za 18 odsto u odnosu na isti obračunski period u 2020. godini i 28 odsto u odnosu na 2019. godinu.

„U odnosu na plan za 2021. godinu, troškovi su manji za 3 odsto. Smanjene troškova je rezultat najavljene op-timizacije i u skladu sa poslovnim planom izvršnog direktora. Optimizacija je najviše ostvarena na poziciji troškova zarada koji su za ovaj obračunski period 18 odsto manji u odnosu na 2020. godinu i 26 odsto manji u odnosu na 2019. godinu. Ova vrsta troškova je za 7 odsto manja u odnosu na plan troškova u 2021.godini. Treba naglasiti da su ovi rashodi na najnižem nivou u posljednjih par godina“, kazali su iz Plantaža.

Poručili su da svi navedeni parametri ukazuju na značajno smanjenje troškova, umjeren rast prihoda i oporavak poslovanja, kao i na smanjenje gubitka u odnosu na uporedne pokazatelje iz prethodne dvije godine.

„U posmatranom periodu sve agrotehničke mjere realizovane su na vrijeme i u zadatim agrorokovima, i stoga se očekuje uspješna realizacija ovogodišnje berbe grožđa. Takođe, uspješno se realizuje berba breskve i nektarine i njen plasman na tržištu Crne Gore i Srbije“, piše u saopštenju.

Ostvareni rezultati, prema njihovim riječima, ukazuju na pozitivna kretanja, pa najavljuju još bolje rezultate na kraju sljedećeg kvartala tekuće godine.

„Posebno ističemo činjenicu da ćemo ,u skladu sa kompanijskom praksom uspostavljenom u posljednjih 11 mjeseci – nastaviti sa transparentnim obavještavanjem javnosti po svim pitanjima značajnim za njeno poslovanje. Uprkos svim problemima koji po više osnova opterećuju kompanijski rad, novi menadžment je nesumnjivo uspio da održi kontinuitet kompanijskog poslovanja i to sopstvenim snagama i resursima, bez državne i bilo čije druge finansijske pomoći, koja se isčekuje i koja je prijeko potrebna za poboljšanje njene likvidnosti i održavanje odnosa sa kompanijskim povjeriocima, koji su pokazali u ovim teškim vremenima strpljenje, dobru volju i vjeru u kompanijske potencijale, snagu brenda i zajedničku buduću poslovnu perspektivu“, zaključili su iz Plantaža.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor