Pijete voćne sokove? Ovo treba da znate

Foto: Thinkstock

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate svog istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od 6,8 decilitara slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od 3,4 decilitra.

Vođa istraživanja Džin Velč kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolisati unos šećera u organizam.

„Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrjepljuje saznanja o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji“, naglasila je ona.

Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udjelom šećera.

Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranljivih namirnica u slatkim napicima njihova upotreba vodi do „priliva šećera“, koji tijelo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor