Peti Trg od ćirilice od 2. do 28. avgusta u Herceg Novom

Peti Trg od ćirilice biće održan od 2. do 28. avgusta u Herceg Novom, a ta manifestacija, koja je posvećena očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, okupiće, kako je saopšteno, brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.

To je najavljeno na pres konferenciji, koju su organizovali IIU Svetigora, Crkvena opština Topaljsko-hercegnovska, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje knjižara i izdavača Crne Gore.

Protojerej, Nikola Todorović, kazao je da će ovogodišnji Trg od ćirilice proteći u znaku spomenovanja velikih crkveno-narodnih godišnjica, kao „pouzdanih putokaza narodnog opstanka“, navodeći da će trajati od Ilindana do Velike Gospojine.

Kako je precizirao, Trg od ćirilice biće posvećen Svetom Simeonu i Savi Srbskom, Sv. Arhieskopu Danilu Drugom, Svetom ruskom caru Nikolaju i njegovoj porodici, Sveštenomučeniku Varnavi Rosiću, patrijarhu srpskom, Svetom vladici Nikolaju, Svetom ocu Justinu i patrijarhu Gavrilu Dožiću, Aleksi Šantiću, Simu Matavulju, Desanki Maksimović, Isidori Sekulić i drugima.

Todorović je najavio da će pripremno veče biti održano 2. avgusta, pod nazivom „Svetosavska pjesan“.

“Pozdravno slovo će, u ime srbskih pjesnika Crne Gore, proiznijeti Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore“, naveo je Todorović.

Nakon pripremne večeri, kako je kazao, ovogodišnji Trg od Ćirilice će 3. avgusta svečano otvoriti novohirtonisani episkop dioklijski Metodije.

Prema njegovim riječima, 15. avgusta će biti proslavljena slava grada Herceg Novog, Prenos moštiju Sv. Arhiđakona Stefana, Svetom liturgijom, a uveče će, kako je kazao, na Kanli Kuli biti održano veče ruske i srpske narodne pjesme i igre.

“Na praznik Preobaženja Gospodnjeg spomenovaćemo stogodišnjicu mučeništva posljednjeg ruskog Cara i posljednjeg zemljaskog zaštitnika pravoslavnih hrišćana, čija golgota u zemljama pravoslavlja od tada ne prestaje, od Jerusalima i Atine, do Tbilisija, Prizrena i Vladivostoka“, naveo je Todorović.

Značajna pažnja će, kako je pojasnio, biti posvećena novim knjigama srpskih izdavača, posebno onih iz Crne Gore.

“Kao značajna projava životvorne srpske pravoslavne duhovnosti i kulture, Trg od ćirilice poziva nas i ove godine na sva svetosavska zvona da u sveštenoj i časnoj prošlosti svoga krstonosnog naroda tražimo i otkrivamo svjetlost spasenja Hristovog, živo nadahnuće i spasonosne odgovore na mnoga pitanja“, poručio je Todorović.

Književni kritičar, Želidrag Nikčević, kazao je da ta duhovna i vjerska manifestacija predstavlja svojevrsnu odbranu ćiriličnog pisma i identiteta.

„Naša ideja je bila da ogromno bogatstvo, koje postoji u Boki i Herceg Novom, oživotvorimo i pokažemo, jer svaki metar tog prostora je izukrštan najvećim umjetničkim, naučnim, kulturnim i vjerskim dometima našeg naroda kroz vjekove“, poručio je Nikčević.

On je istakao da će Trg od ćirilice pokazati da ta tradicija ima dostojne nasljednike srpskog jezika, umjetnosti i nauke.

Kako je kazao, Trg od ćirilice, koji predstavlja pokušaj da se „otvori prostor ljepote, slobode, hrabrosti, kulture i pravoslavne vjere“, okupiće brojne istoričare filozofe, lingviste i duhovnike.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor