Pet stvari koje se dešavaju organizmu kada izbacite šećer

Ilustracija

Osobe koje u organizam unesu više od 67 grama šećera na dan imaju 23 odsto veći rizik za dobijanje neke od mentalnih bolesti, navodi naučnici sa Univerzitetskog koledža London. Međutim, konzumiranje šećera nosi više posljedica.

Magazin Men’s Health pokušao je da objasni šta vam se dešava kada se odreknete šećera u korist zdravog života (riječ nije o prirodnom šećeru, već onom koji se dodaje hrani).

„Nije riječ samo o slatkišima i proizvodima za koje se zna da sadrže šećer, već i onim zdravijim namirnicama poput dresinga za salatu, soseva za paste ili jogurta“, navodi jedan od koautora studije Eliz Pavel.

Kod osoba koje unose velike količine šećera na dnevnom nivou često se javljaju simptomi anksioznosti, nemira, pa čak i depresije, pokazalo je istraživanje.

Međutim, kada riješite da iz ishrane izbacite šećer, ali i namirnice koje ga sadrže, vaše tijelo će osjetiti promjenu.

1. Poboljšava se zdravlje srca

„Za samo nekoliko nedjelja dolazi do smanjenja holesterola za 10 odsto i smanjenja triglicerida za 20 do 30 odsto“, navodi doktor Džejms Dinikolantonio.

2. Koža postaje čistija

Kako stručnjaci, tako i oni koji su imali iskustva sa aknama i bubuljicama, navode, kada su prestali da konzumiraju šećer, da im je koža bila zdravija i čistija.

3. Smanjuje se rizik od obolijevanja od dijabetesa

Konzumiranje šećera povećava masne naslage oko jetre. Jedno istraživanje je pokazalo da unišenje 150 kalorija šećera „bogatih“ šećerom 11 puta povećava rizik od dijabetesa tipa 2, u poređenju sa 160 kalorija proteina ili masti.

4. Poboljšava se san

Visok nivo šećera u organizmu dovodi do pospanosti i usporenosti tokom dana, a uzrokovan je lučenjem kortizola što loše utiče na san. Prestanak konzumiranja šećera podstiče budnost tokom dana, ali i lakši san kada je za to vrijeme.

5. Gube se kilogrami

Stručnjaci navode da vam ova odluka može pomoći da za 5 do 6 mjeseci izgubite 4.5 kilograma. I ne samo to, vaša težina će se stabilizovati.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor