Pet razloga zbog kojih treba da jedete banane

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, koje su u kombinaciji s vlaknima savršene za trenutno povećanje energije.

Evo pet razloga zbog kojih bi trebalo da jedete banane.

Ublažava simptome depresije

Istraživanja su pokazala da se ljudi koji pate od depresije bolje osjećaju nakon što pojedu bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin koji pomaže da se opustite, budete bolje raspoloženi i osjećate sretnijima.

Smanjuje anemiju

Bogata željezom, banana može stimulirati proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomaže u slučajevima anemije.

Snižava krvni pritisak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijumom, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim za regulaciju krvnog pritiska. Uz to, kalijum pomaže kod učenja jer poboljšava koncentraciju.

Neutraliziraju žgaravicu

Banane neutraliziraju kisjelinu u tijelu, stoga ako patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje simptoma.

Umiruje

Banane sadrže visoke količine vitamina B, koji pomaže smirivanju nervnog sistema. Upravo zato idealan je sastojak za međuobrok na poslu.

Savjet plus:

Jedan od najbržih načina liječenja mahmurluka: milkshake od banane zaslađen medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda povećava nivo šećera u krvi, dok mlijeko smiruje i ponovo hidratizira vaš organizam.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor