Pet najljekovitijih začina koje bi trebalo svi da imamo u kuhinji

Svi znamo da raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem povoljno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam i redovno vježbanje.

No, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a treba da ih koristimo kod pripremanja hrane, prenosi Health.

U nastavku donosimo pet najljekovitijih začina koje bi svi trebalo da imamo u svojoj kuhinji. Riječ je o začinima koji mogu vrlo povoljno da utiču na organizam.

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma posjeduje snažna medicinska svojstva koja mogu da eliminišu štetne stvari iz našeg tijela. No, još važnije, ona poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprječavanju srčanih bolesti. Pomaže i pri smanjivanju simptoma artritisa, te Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Taj začin pomaže pri varenju hrane, smanjuje zatvor i ostale probavne probleme. Istraživanja su pokazala kako je dobar i kod prevencije raka, ali i liječenju, te pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rješavanja zavisnosti o cigaretama i problemima sa štitnom žlijezdom.

Cimet

Ovaj začin, koji se najčešće koristi kod pripremanja slatkiša, pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo kako se osobama koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio šećer u krvi. Cimet je dobar i kod smanjivanja holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže i pri prevenciji raka, srčanih udara, te trovanja hranom.

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eteričmo ulje koje se može pronaći u biljkama poput šargarepe i celera. Dokazano je kako smanjuje holesterol i depresiju, a poboljšava pamćenje i povećava seksualnu želju.

Đumbir

Olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost i želudačane tegobe, te sprječava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a koristi se i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor