Perović na tribini Kultopis

Prof. dr Milenko A. Perović biće gost tribine Kultopis 9. jula u 20 sati u Tehnopolisu, a u organizuji JU Zahumlje i Opštine Nikšić. Medijator je novinar i književni kritičar Vlatko Simunović.

Tribinom Kultopis biće obuhvaćena Perovićeva bogata profesorska i naučna karijera, životno iskustvu sticano od porodičnoga doma Crnogoraca u Vojvodini do jugoslovenskih fakulteta i univerzitetskih centara Evrope, kao i crnogorskome zavičaju. Govoriće i o pitanjima kulturnoga i duhovnog razvoja Crne Gore.Milenko Perović se od početka 90-ih godina minuloga vijeka potvrdio kao beskompromisni protivnik svih vrsta ideoloških i ljudskih posrnuća i veliki baštinik antifašističkih vrijednosti.

Studije filozofije završio je u Beogradu na Filozofskom fakultetu 1974. godine. Doktorirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine kod čuvenoga profesora Milana Kangrge s tezom „Vrijednosni sistem i moralna svijest malograđanstva“. Autor je dvadeset knjiga i znatnoga broja članaka i rasprava.

Milenko A. Perović utemeljio je studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988. godine.Nastavu iz filozofskih predmeta držao je na Filozofskom fakultetu u Nišu, Učiteljskom fakultetu u Somboru, Filozofskom fakultetu u Nikšiću i Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Suosnivač je filozofskog časopisa Arhe i osnivač Edicije filozofske literature Arhe.Predvodio je Komisiju za standardizaciju crnogorskog jezika (članovi prof. dr Josip Silić i prof. dr Ljudmila Vasiljeva) koja je izradila i publikovala prvi Pravopis i prvu Gramatiku crnogorskog jezika.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor