Pejović: Uloženo 11,6 miliona, a pošumljena površina manja nego prije 20 godina

Vršilac dužnosti direktora poručio da će Uprava za šume i drugi nadležni organi utvrđivati „šta je uzrok ‘crnom’ i sa više aspekata sumnjivom bilansu“.

Uprkos gotovo 11,6 uloženih miliona eura, pošumljena površina manja je nego prije 20 godina, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za šume Srđan Pejović.

Poručio je da će zadatak nove uprave Uprave za šume, ali i drugih nadležnih institucija, biti promjena koncepta gazdovanja šumama i „napokon domaćinski odnos prema našem šumskom blagu“, bez privilegovanih i povlašćenih.

Pejović je saopštio da je internom analizom započetom i sprovedenom odmah nakon njegovog stupanja na dužnost, utvrđeno zabrinjavajuće stanje uspješnosti pošumljavanja tokom posljednje dvije decenije.

„Rezultat sprovedene analize pokazuje da je površina vještački podignutih šuma 2020. godine manja nego 2000. godine, iako je za potrebe pošumljavanja u prethodnih 20 godina Crna Gora iz budžeta izdvojila čak 11.595.668 eura, za potrebe sadnje 21.473.460 komada sadnica“, naveo je Pejović.

Površina vještački podignutih šuma 2000. godine bila je 6.358 hektara, a projektovano i očekivano stanje za tu godinu bilo je 13.875 hektara.

„Iako je za te potrebe uloženo ogroman novac, više od 11 miliona eura, stanje uspješnosti pošumljavanja je 5.389 hektara, što je, dakle, manje nego prije 20 godina. Bilans je poražavajući: uspjeh pošumljavanja je oko sedam odsto“, dodaje Pejović.

Ističe da u godišnjim izvještajima Uprave za šume nisu prikazivane površine podignutih šuma, već samo količina utrošenih sadnica. „Takođe, kontrola uspjeha pošumljavanja poslije jedne vegetacione sezone nije rađena, što je bila obaveza s obzirom na velika uložena sredstva. U tom slučaju bi se i razlozi neuspjeha pošumljavanja mogli lakše utvrditi i otkloniti u budućim radovima, a sve u interesu očuvanja našeg šumskog bogatstva.“

Poručio je da će Uprava i drugi nadležni organi utvrđivati „šta je uzrok ovom ‘crnom’ i sa više aspekata sumnjivom bilansu“.

„Naravno da, sa aspekta struke, uvijek postoje objektivni razlozi slabijih rezultata, ali ovako alarmantni podaci su više nego zabrinjavajući“, kazao je Pejović.

„Nakon urađene analize, uočava se specifičan način rada po sistemu ‘zabodi sadnicu i bježi’. Očigledno da je bilo manje važno ili potpuno nevažno šta će sa sadnicom biti, a najvažnije javnosti saopštiti da je posađeno toliko i toliko sadnica“, dodaje.

Jasno je, kako je kazao, na osnovu analiziranih podataka, da je riječ o porazu šumarske struke, porazu upravljanja šumama od strane nadležnih ogana i dokaz da je sadašnji način organizacije gazdovanja šumama, „koji se nigdje u regionu i Evropi ne primjenjuje, propali projekat“.

„Zbog generalne strategije gazdovanja šumama, vidljive i u analiziranom načinu pošumljavanja, zadatak nove uprave Uprave za šume i moj lično, ali i ostalih nadležnih institucija, biće promjena koncepta gazdovanja šumama i napokon domaćinski odnos prema našem šumskom blagu, bez privilegovanih i povlašćenih“, zaključio je Pejović.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor