Pejović prekinuo otkup rude

Na rudokopima u Zagradu i Đurakovom dolu u Župi nikšićkoj od početka aprila nema proizvodnje čije obnavljanje je neizvjesno, istakli su juče radnici koji su se u znak upozorenja okupili. Eksploataciju na tim rudokopima vrše turske firme „Zeta majn“ i „Nord majn“ koje je kompanija Uniprom metali, čiji je vlasnik Veselin Pejović, angažovala kao podizvođače. Ugovorena obaveza da Pejović, koji gazduje rudokopima u Župi nakon što je imovinu Rudnika boksita kupio iz stečaja, otkupljuje rudu u poslednjem periodu, kazali su radnici, ne ispunjava se jer navodno nema izvoza.

Od početka aprila smo na odmorima, sada smo na neplaćenom odsustvu, a pošto nam svima uskoro ističu ugovori o radu, vjerovatno ćemo na biro rada, na šta nas i poslodavci upućuju. Ima nas oko 60 i to nije mali broj i vjerujemo da nikome nije u interesu da se rudokopi zatvore – rekao je radnik Predrag Radojičić.

Okupljeni su utvrdili i da je za nekoliko zaposlenih već istekao ugovor i da su na birou, a kako od poslodavaca nemaju informaciju o nastavku rada, pozivaju ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da im pomogne. Milatović je za 5. maj najavio posjetu željezari „Toščelik“ gdje je takođe obustavljena proizvodnja. Iako Uniprom gazduje rudokopima, radnici su ugovore na po dva mjeseca zaključivali sa podizvođačima.

– Dok se turske firme i Uniprom ne dogovore mi moramo biti na birou. Nismo ovakve probleme očekivali, bilo je dovoljno i rude i posla. Problem je, navodno, nastao zbog visokih cijena transporta, kazao je Mijajlo Čvorović kojem ugovor ističe 5. maja.

Radoje Mićković je kazao da će od reakcije nadležnih zavisiti i sve njihove dalje aktivnosti, a odlučni su da organizuju proteste. Eksploatacije rude, kako su naveli juče okupljeni, trenutno nema ni na kopu u Štitovu.

Iz Uniproma zvanično nisu odgovorili na pitanja „Dana“, a nezvanično nam je pojašnjeno da su zaposleni angažovani kod podizvođača, koji su prema radnicima izmirili sve obaveze.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor