Pejović podnio ostavku

Obavještavam javnost da sam uputio pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem sam ga obavijestio da iz moralnih razloga podnosim ostavku na mjesto člana Vlade Crne Gore, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

“Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije”, objašnjava Pejović.

Dodaje da će svakako iskoristiti pravni lijek i svoje pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije.

Naglašava da je postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji je član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u Misiji u Briselu.

On je naveo da će iskoristiti pravni lijek i da će njegovo pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, „čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije“.

„Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u Misiji u Briselu, a što se može vidjeti i iz priloga uz ovo saopštenje“, naveo je Pejović.

On je naveo da je siguran  da ću u daljem pravnom postupku dokazati nepostojanje konflikta interesa kako bih zaštitio svoj lični integritet, a time i kredibilnost institucija sistema.

„Kad je riječ o naknadi za obavljanje dodatnih dužnosti, želim pojasniti da je ona utvrđena rješenjem predsjednika Vlade Crne Gore broj 03/3-881 od 5. maja 2017. Podrazumijeva se da, u skladu sa Odlukom Vlade o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, član 7, stav 2, ovim prestaje i moja dužnost ministra evropskih poslova – glavnog pregovarača, koju vršim u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u statusu ambasadora. U okviru pozicije koju sam pokrivao, cijenim da sam posao obavljao savjesno i odgovorno uz puno poštovanje crnogorskih zakona i evropskih standarda, o čemu svjedoče rezultati resora kojim sam rukovodio“, naveo je Pejović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor