Pećina u kojoj su bili zarobljeni dječaci postaje muzej

Pećina na sjeveru Tajlanda, u kojoj je više od dvije sedmice bila zarobljena grupa od 12 dječaka sa trenerom, biće pretvorena u muzej, objavio je danas BBC.

Zvaničnici spasilačke službe saopštili su da će u muzeju biti predstavljen način na koji su dječaci spaseni, prenose agencije.

Oni navode da će to biti glavna atrakcija na Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Čijang Raj na granici s Mjanmarom.

To područje je većim dijelom nerazvijeno, sa ograničenim turističkim ponudama.

„Ova oblast će postati živi muzej, gdje će biti prikazano kako se spasavanje odvijalo, a biće postavljena i interaktivna baza podataka o akciji. To će postati još jedna velika atrakcija na Tajlandu“, rekao je bivši guverner i šef misije za spasavanje, Narongsak Osotanakorn.

Premijer Tajlanda Prajut Čan-oča navodi da je iz predostrožnosti neophodno primijeniti bezbjednosne mjere zbog turista, kako u pećini, tako i van nje.

Zasad nije poznato da li će muzej biti operativan tokom cijele godine pošto su na Tajlandu česte poplave, uglavnom od juna do oktobra.

Saopšteno je da su najmanje dvije kompanije zainteresovane da snime film o spasavanju dječaka i njihovog trenera.

Američki studio „Pjur Fliks“ je objavio da su njihovi producenti već na Tajlandu i da intervjuišu spasioce.

Tajlandska bolnica Čijang Raj, u kojoj se oporavljaju spaseni dječaci i njihov trener, objavila je u srijedu prvi snimak na kome se oni vide u bolničkim krevetima, razgovaraju sa medicinskim sestrama i drže dva prsta u znaku pobjede.

Dječaci su prikazani u izolacionoj prostoriji sa zelenim hirurškim maskama. Iza stakla stoje roditelji, od kojih neki plaču.

Direktor bolnice izjavio je na konferenciji za novinare da su „svi snažni u umu i srcu“, prenijela je agencija AP.

Dječaci i njihov trener spaseni su iz poplavljene pećine Tam Luang poslije 17 dana provedenih u njoj. Spasavanje je trajalo tri dana.

Oni su izgubili na težini, ali su u dobrom zdravstvenom stanju.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor