Pčele roboti oprašuju usjeve!

Japanski naučnici su već razvili dron veličine vilinog konjica koji je uspješno oprašio cvijet ljiljana. Sićušni roboti zamijeniće pčele, koje izumiru.

 
Da li će roboti zaista moći da ih zamijene? (foto Pixabay)

Naučnici su uspjeli da naprave minijaturne pčele robote koje bi u potpunosti mogle da zamijene prave pčele, kao i njihovu osnovnu funkciju u prirodi – oprašivanje biljaka!

Na tehnološkoj konferenciji u Teksasu pčele roboti su predstavljene kao rješenje za hroničan nedostatak hrane.

Poremećaj ekosistema

Čak trećina hrane koju ljudi konzumiraju potiče iz usjeva koje su oprašile pčele. Njihovo konstantno izumiranje posljednjih godina navelo je naučnike da tragaju za rješenjima jer bez pčela bi došlo do velikog poremećaja u našem ekosistemu, što bi ugrozilo i sam opstanak ljudske populacije.Američki naučnici su napravili mini pčelu robota koja u jednoj sekundi zamahe krilima čak 120 puta.

„Ako se ova tehnologija iskoristi na pravi način, upravo će mini-roboti dati odgovor i ponuditi rješenje za hroničan nedostatak hrane u svijetu. Vjerujemo da će nadležne institucije odobriti nastavak finansiranja istraživanja u naredne dve godine“ – rekao je profesor Šaši Šekhar s Univerziteta u Minesoti.

Rezervni plan

„Kao što je već poznato, zone poput Kalifornije i zapadnog dijela SAD posljednjih godina gube veliki broj stabala. Ako ostanemo bez stabla i šuma, to je početak. Sljedeći će nestati insekti, ptice i životinje. Zato je dobro da imamo rezervni plan – dodao je profesor Šekhar.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor