Search
Close this search box.

Parlamentarna većina da povuče predlog za odlaganje lokalnih izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva parlamentarnu većinu da povuče predlog za odlaganje lokalnih izbora u dijelu crnogorskih opština kroz izmjene prelaznih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, jer je i nezakonit i neustavan, navodi se u saopštenju.

Foto: CDT Foto: CDT

Kako ističu ukoliko se ovakav zakon usvoji, CDT će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovog člana i tražiti da ga stavi van pravne snage.

“Ideja objedinjavanja izbora je od početka javne diskusije imala podršku CDT-a, ali smo nekoliko puta skretali pažnju da je ovaj modalitet za ovu promjenu pogrešan i opasan. Takođe, izvorna ideja je predviđala da se svi lokalni izbori održe u jednom danu, a ne samo izbori u dijelu crnogorskih opština”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je predložena izmjena direktno suprotna Zakonu o izboru odbornika i poslanika (ZOIP), kojim je propisano da mandat odbornika traje četiri godine i nije predviđena mogućnost produženja mandata.

Navode da je Ustavom je predviđeno da je za usvajanje ZOIP-a potrebna dvotrećinska većina, čime ustavotvorac izdvaja ovaj zakon u grupu posebno važnih propisa za koji traži izuzetno visoku podršku.

“Zbog toga je odlaganje izbora na ovaj način u suprotnosti i sa Ustavom Crne Gore koji definiše princip ustavnosti i zakonitosti kroz ustanovljavanje hijerarhije pravnih akata. Ova promjena bi bila i izuzetno politički opasna jer bi, ukoliko slijedimo logiku predlagača, lokalni izbori mogli biti odloženi kad god to neka većina u parlamentu poželi”, ističe se u saopštenju.

Kako navode, izbori su temelj demokratskog procesa, i njihovo održavanje u redovnim intervalima je fundamentalno pravo zapisano u međunarodnim dokumentima (Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima, Univerzalna deklaracija o građanskim pravima) kao obaveza demokratskih država.

“Međunarodno pravo dozvoljava derogaciju nekih prava u vanrednim situacijama, uz vrlo stroge zaštitne mehanizme kako bi se spriječile zloupotrebe. Odlaganje izbora može biti demokratski legitimno u različitim okolnostima, uključujući slučajeve prirodnih katastrofa ili humanitarnih kriza, kada postoji prijetnja po život, bezbjednost i zdravlje ljudi”, ističu.

Navode da sve što se dešavalo od početka “rješavanja” ovog pitanja je čisto politikanstvo.

“Zvuči gotovo nevjerovatno, ali predlozi partija o ovom pitanju su tekli sljedećim tokom: prvo su se svi saglasili da to treba uraditi kroz promjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, što zaista jeste jedini ispravan put. Onda se, pred izbore na Cetinju, dio partija na tadašnje vlasti dosjetio da to uradi na nezakonit način kroz promjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Onda su oni koji su se tome žestoko protivili u slučaju Cetinja, bili za to u slučaju Berana, a oni koji su to zagovarali u slučaju Cetinja bili protiv toga u slučaju Berana”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, nakon toga je predsjednik države vratio na ponovno odlučivanje zakon za koji je glasala njegova partija, a na ponovno glasanje se čeka zbog blokade Skupštine. Onda je iscjepkao lokalne izbore zakazivajući ih u tri sedmice zaredom. Na kraju se pojavila “spasonosna” ideja da se na ovaj način riješi pitanje održavanja izbora u jednom danu.

“Pozivamo političke aktere da prestanu sa političkim igrama ovog tipa, da uozbilje način vođenja politike i donesu odluku o održavanju svih lokalnih izbora u jednom danu u inkluzivnom procesu i na zakonit način”, zaključuje se u saopštenju.

izvor:rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor