Papa zamolio za oproštaj zbog zlostavljanja

Papa Franjo je danas, drugog dana posete Irskoj, zamolio „Gospoda za oproštaj“ zbog seksualnog zlostavljanja, koje je u toj zemlji činilo katoličko sveštenstvo.

Foto Beta/AP

„Molim Gospoda za oproštaj za te grijehe, za skandal i izdaju koju su osjetili mnogi ljudi u božijoj porodici“, rekao je papa tokom posjete svetilištu Nok, oko 180 kilometara od Dablina.

Od 2002. je više od 14.500 osoba izjavilo da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u Irskoj. Viši ešeloni irske crkve su optuženi da su prikrivali nedjela stotina sveštenika.

Više istraga je otkrilo i praksu ilegalnog usvajanja djece neudatih žena, što je irska država činila uz saučesništvo katoličke crkve.

Veličina tih skandala se djelimično može objasniti i gubitkom uticaja crkve u istorijski veoma katoličkom irskom društvu tokom posljednjih godina.

„Niko ne može da ostane nedirnut pričama maloljetnika koji su trpjeli zlostavljanje, kojima je oteta nevinost i koji su napušteni sa svojim bolnim sjećanjima. Ta otvorena rana nas tjera da budemo čvrsti i odlučni u potrazi za istinom i pravdom“, izjavio je papa.

Poglavar Katoličke crkve je juče u Dablinu govorio o „sramoti“ i „patnji“ zbog „potpunog neuspjeha crkvenih vlasti“ da se na pravi način suoče sa „užasnim zločinima“ sveštenstva u Irskoj.

On je juče sat i po razgovarao s osam Iraca žrtava zlostavljanja sveštenika, vjernika i osoba povezanih s katoličkim institucijama, naveo je portparol Vatikana.

Među njima je bila i žena koju je dok je bila dijete zlostavljao sveštenik Toni Volš, koji je skoro dvije decenije prisiljavao djecu na seksualne odnose prije nego što je osuđen, kao i Pol Redmond, po rođenju dat na usvajanje s falsifikovanim rodnim listom. Njegova majka je bila zatvorena u katoličkoj instituciji.

Takođe, tu je bila i Meri Kolins, žrtva zlostavljanja kada je imala 13 godina, a do nedavno papina savjetnica za pitanja zlostavljanja i pedofilije. Zbog „sporosti“ Vatikana podnijela je ostavku.

Irski premijer Leo Varadkar pozvao je papu da iskoristi svoj položaj i uticaj da bi donio pravdu žrtvama.

Franjin prethodnik, papa Benedikt Šesnaesti, napisao je 2010. pismo irskim katolicima u kom je priznao odgovornost crkve za zlostavljanja u Irskoj.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor