Papa stigao u Irsku, nakon četiri decenije

Papa Franjo stigao je u Irsku. To je prva posjeta jednog Pape u gotovo četrdeset godina toj zemlji koja će zasigurno biti obilježena temom svešteničkog seksualnog zlostavljanja.

Papa stigao u Irsku nakon skoro 40 godina (Foto: Beta/AP)

Na svoju 24. inostranu destinaciju na kojoj će ostati dva dana, Papa je stigao u jeku novih skandala sa svešteničkim zlostavljanjem, prije svega u SAD.

Nakon dolaska, Papa bi trebalo da se sastane s irskim predsjednikom Majklom Higinsom, a potom će se u dablinskom dvorcu sresti s premijerom Leo Varadkarom, homoseksualcem koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istopolnih brakova i liberalizaciju abortusa.

Varadkar je rekao irskim medijima kako želi “usmjeri pažnju na prave brige koje Irci imaju o prošlosti“, u nadi da će s Papom razgovarati i o svešteničkom seksualnom zlostavljanju.

Papa će se u Irskoj sastati i sa žrtvama zlostavljanja, kazao je vatikanski portparol Greg Burke, ali još nije poznato mjesto i vrijeme sastanka.

Papa na rasporedu ima i posjetu centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Beskućništvo je jedan od većih društvenih problema Irske.

Nakon toga slijedi susret s porodicama na stadionu Krouk Park.

U nedjelju će papa prvo u Nok, a zatim će se vratiti u Dablin i predvoditi misu u parku Feniks.

Na misi se očekuje oko pola miliona vjernika, ali će papu dočekati i protesti, a jedan nazvan „zauzmi stav za istinu“ održaće se u isto vrijeme kada i misa.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor