Papa: Branite svoju teško stečenu slobodu

Papa Franjo u posjeti je baltičkim zemljama Litvaniji, Letoniji i Estoniji. On je upozorio stanovnike Litvanije, koja već skoro 30 godina nije dio Sovjetskog Saveza, da poštuju svoju teško stečenu slobodu i da ne zaborave one koji su se za nju žrtvovali.

Papa Franjo: Ako danas možemo slaviti, to je zbog onih koji su utabali staze i otvorili vrata budućnosti, Foto: Beta/AP

„Dobro znate cijenu slobode, koju morate iznova osvajati svaki put,“ obratio se papa Franjo predsjedniku Raimondsu Vejonisu te diplomatskom zboru nedugo nakon što je iz Litvanije doputovao u glavni grad Letonije.

Sve tri zemlje su najprije stekle nezavisnost od Ruskog Carstva prije 100 godina, nakon čega su bile pripojene Sovjetskom Savezu 1940., zatim okupirane od strane nacista tokom Drugog svjetskog rata, a nakon njega bile sovjetske republike do 1991. godine.

„Ako danas možemo slaviti, to je zbog onih koji su utabali staze i otvorili vrata budućnosti, a na buduće naraštaje prenijeli odgovornost da čine isto,“ rekao je papa prije nego što je položio cvijeće na Spomenik slobode u Rigi.

Nacisti su prilikom okupacije Litvanije za vrijeme Drugog svjetskog rata ubili skoro 70 hiljada Jevreja, dok su sovjetske vlasti kasnije deportovale oko 60 hiljada Litvanaca u Sibir.

Sve tri zemlje su članice Evropske Unije i NATO saveza, a sa Rusijom dijele kopnenu granicu.

„Sudbine baltičkih zemalja u 20. vijeku svjedoče o tome da podijeljena Evropa dovodi samo do patnje,“ rekao je predsjednik Vejonis papi.

Nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim, porastao je strah da bi baltičke države mogle biti sljedeće na popisu Moskve, zbog čega su ojačane obrambene mjere, a na područje baltičkih zemalja poslato je nekoliko hiljada NATO-vih vojnika.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor