Pandemija negativno uticala na uslove u zatvorima

Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje torture (CPT) u izvještaju za prethodnu godinu navodi da je u mnogim ustanovama, usljed pandemije Kovid 19, konstatovano da nijesu ispunjene osnovne potrebe zatvorenika, što bi moglo dovesti do situacija u kojma su zatvorenici izloženi nehumanom i ponižavajućem tretmanu.

Kako se navodi u saopštenju, u nekoliko zemalja članica Savjeta Evrope pandemija Kovid 19 utiče na zatvorske sisteme, budžet i osoblje.

„Tokom posjeta CPT je utvrdio da su značajni rezovi uticali na kvalitet života pritvorenika, što se odnosi na hranu, grijanje, režim aktivnosti, pristup poslu i vremenu van ćelija“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik CPT Alan Mičel kaže da lica lišena slobode u zatvorima ili u bilo kojoj drugoj instituciji imaju pravo na adekvatne uslove života.

„Ključno je naglasiti da su neka od osnovnih socijalnih i ekonomskih prava pritvorenih lica nedjeljivi sa njihovim pravom da se prema njima postupa humano. Prag pristojnosti treba poštovati u zatvorima u svako doba, uključujući i kontekst mjera štednje koje izazivaju ekonomske krize “, rekao Mičel.

Mičel: Pratimo događaje u Crnoj Gori

Na pitanje povodom situacije u Crnoj Gori kada je riječ o tretmanu zatvorenika, Mičel kaže da prate situaciju u našoj zemlji.

„Posljednja posjeta Crnoj Gori je bila 2017. ali Komitet blisko posmatra događanja širom svih država članica. U dijalogu smo sa brojnim NVO i posebno sa mnogim državama članicama koje nas redovno izvještavaju“, kaže Mičel za TVCG.

U prethodnom izvještaju koji se odnosi na Crnu Goru, objavljenom 2017. navodi se da se „osobe lišene slobode i dalje suočavaju sa rizikom da budu maltretirane od strane policije“.

Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja posjećuje pritvorske jedinice u 47 država članica Savjeta Evrope kako bi se procijenilo postupanje prema licima lišenim slobode.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor