„Pametne“ četkice za zube otkrivaju srčane probleme

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju prepoznati rane znakove određenih zdravstvenih problema i zapravo spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti.

 
Četkanje zuba vam može spasiti život (ilustr. pixabay)

Pametna četkica za zube prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno identifikuje promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

U Velikoj Britaniji se blizu 200.000 ljudi godišnje bori s posljedicama srčanog udara, od čega njih 70.000 umre.

„Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju“, rekao je kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo koji sarađuje s timom naučnika na izradi takve četkice.

Del Kastiljo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektovati opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njenog vlasnika podstaknuti da, u slučaju potrebe konsultuje ljekara, piše Independent.

Španski ljekar i njegove kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve moderne četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor