Pablo Pikaso za 12 flaša vina naslikao plakat za Bitku na Neretvi

“Bitka na Neretvi” spada u korpus najambicioznijih filmova bivše Jugoslavije. Najveće svjetske zvijezde onog vremena Jul Briner, Franko Nero i veliki Orson Vels pridružili su se glumačkim legendama regiona, a plakat za njega je nacrtao niko drugi nego Pablo Pikaso.

Naime, na iznenađenje Veljka Bulajića, Pikaso je ubrzo prihvatio njegov prijedlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada da smisli kako da plati Pikasa.

Na sreću, Pikaso je rekao da ne želi novac, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 flaša.

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. U junu 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, pored Tita i filmske ekipe navodno su prisustvovali i Sofija Loren i Omar Šarif.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor