Ovo su striktno zabranjene radnje ako se nađete u društvu kraljevske porodice

Kada je prije nekoliko mjeseci pjevač Ed Širan uhvatio za ruku princa Čarlsa tokom posjete Bakingemskoj palati nastao je pravi skandal – iako je učinio samo to, dodirnuo mu ruku. Da se vi ne biste tako “izblamirali”, ako vas sudbina nanese nekada na put kojim prolazi neki član kraljevske porodice, “royal ekspertkinja” (da, i to je zanimanje) Viktorija Arbiter objašnjava kojih pravila morate da se pridržavate i zbog čega.

Ni slučajno ih ne dodirujte

Ovo je važno i iz bezbjednosnih razloga (i njihovih, ali i vaših – jer ne želite da reaguje kraljevsko obezbjeđenje), ali i da pokažete da poštujete njihov status.

“Nipošto nemojte da vam padne na pamet da potrčite i zagrlite kraljicu, ili da pokušate nekog od njih da poljubite, zagrlite… Veliko NO-NO”, kaže Arbiter za Business Insider i dodaje:

“Najvažnije je pravilo dakle – ne dodirujte članove kraljevske porodice. Ni u ludilu. Mnogo je razloga za to, i bezbjednosnih, ali je i stvar poštovanja”.

Ne zovite ih po imenu

Titule članovi kraljevske porodice nose da bi se odmah iz prve vidjelo da misle (tj. znaju) da su bolji od drugih, iznad svih nas i da zato moramo da ih poštujemo. Zato, ako hoćete da poštujete pravila, dobro zapamtite da za vas supruga princa Vilijama nije Kejt Midlton, nego Vojvotkinja od Kembridža.

Ako se obraćate kraljici, učinićete to tako što ćete je nazvati “Your Majesty”, a potom je oslovljavati “Ma’am”. Ostali članovi porodice, poput Kejt Midlton ili princeze Ane, možete nazivati “Your Royal Highness”, a potom “Ma’am”.

Ne zaboravite naklon

Na zvaničnom sajtu kraljevske porodice piše “ne postoje zvanični propisi ponašanja kada upoznajete Kraljicu ili članove kraljevske porodice, ali mnogi ljudi žele da se pridržavaju tradicije” – ukratko, bolje bi vam bilo da se i vi pridržavate. Mada, ukoliko niste britanski državljanin nije obavezno da čučnete i naklonite se.

“Posebno kada upoznajete Kraljicu, jer je ona pripadnica starije generacije, definitivno bi trebalo da se naklonite. Pripadnici mlađe generacije kraljevske porodice su mnogo opušteniji kada je o ovome riječ, pa nije neophodno, već se svodi samo na to da li želite da ih pozdravite s poštovanjem”, kaže Arbiter.

I sami članovi kraljevske porodice uvijek počučnu i naklone se kraljici ako je vide prvi put tog dana. Ali princ Vilijam i njegova supruga dobili bi povratni naklon od kraljice, budući da je Vilijam budući kralj.

Zaboravite na selfi

Fotografisanje sa kraljevskim parom je “strongly discouraged”, ili prevedeno između redova – nemojte da bi vam palo na pamet.

Često je i zvanično zabranjeno iz više razloga, a najvažniji je taj što zahtijeva da budete veoma blizu, što je bezbjednosni problem. Svakako, članovi kraljevske porodice više vole da se pozdravljaju sa masom, nego da poziraju. A ako samo jednom dozvolite selfi, stotine njih će još navaliti sa istim zahtjevom.

Ipak, ne brinite ako napravite sitan prekršaj u kraljevskom protokolu. Ne postoji kraljevska policija koja će vas uhapsiti ako zaboravite da se poklonite.

“Nekada i članovi kraljevske porodice uživaju kada ne bude baš sve po strogom planu, ako neko napravi sitan ispad, jer to razvedri inače strogo formalnu atmosferu”, zaključuje rojal ekspertkinja.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor