Ova pića ne pijte kada dehidrirate

Tokom ljeta je lako dehidrirati, posebno u vrijeme kada temperature obaraju rekorde. Zbog toga je važno u organizam unositi dovoljno tečnosti, kako bi se telo lakše borilo sa visokim temperaturama.

Foto pixabay.com

Međutim, mnogi od nas griješe kada pokušavaju da spriječe dehidraciju pijući pogrešne napitke.

Energetski napici

Bez obzira na to da li trčite ili ne, tzv. „sportska pića“ mogu izgledati privlačno kada ste izloženi suncu, međutim, treba imati na umu da su ta pića namijenjena sportistima koji gube elektrolite poput natrijuma i kalijuma zbog naporne i dugotrajne fizičke aktivnosti.

Međutim, ako ih piju prosječne osobe, ona podrazumijevaju unos kalorija, vještačkih zaslađivača i ugljenih hidrata.

Vještački sokovi

Ako mislite da pravite dobar izbor time što uzimate sok umjesto gaziranog pića, varate se. Sokovi su štetni i imaju zanemarljivu hranjivu vrijednost. Sadrže veliku količinu šećera i konzervansa, pa sa ne mogu smatrati zdravima. To važi i za sokove sa komadićima voća.

Vitaminizirana voda

Vitaminizirana voda je nezdrava i nepotrebna. Voda je svakako potrebna organizmu, ali ako pijete onu sa dodatkom vitamina, možete da pretjerate, posebno ako vaša ishrana sadrži dovoljno vitamina. Vitaminska voda takođe sadrži šećer, čija količina može čak da bude jednaka onoj u gaziranim sokovima.

Ledeni čaj

Ledeni čaj je ukusan napitak, a posebno prija tokom ljeta. Ipak, treba imati na umu da flaširani ledeni čajevi sadrže šećer, čak i u dijetalnoj verziji, odnosno sintetičke zaslađivače. Ipak, stručnjaci priznaju da je od navedenih opcija ledeni čaj najbolja, jer je barem bogat antioksidansima.

Alternativu navedenim pićima možete i sami da napravite. Najbolje je u hladnu vodu dodati limun, breskve, krastavce ili kamilicu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor