Otvoriti proizvodni pogon

Mještani Đulića traže da se pristupi revitalizaciji bivšeg vojnog objekta

ANDRIJEVICA – Mještani Đulića zatražili su od novih državnih i lokalnih vlasti da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju revitalizacije objekata i imovine nekadašnje JNA koji se nalaze na mjestu gdje rijeke Perućica i Kuckaja prave Zlorečicu. Radi se o bivšoj karauli koju su, nakon raspada Jugoslavije, povremeno za svoje potrebe koristili pripadnici granične policije, poslije čega je prepuštena konstantnom propadanju. Mještani podsjećaju da je u toj karauli svojevremeno boravilo i po četrdesetak vojnika zaduženih da obezbjeđuju granicu prema Albaniji. Kazali su da je nedopustivo što je objekat ostavljen na milost i nemilost zubu vremena.

– Karaula u Đulićima je vidno oštećena, a mještani se s posebnom sjetom prisjećaju vremena kada su vojnici iz čitave bivše Jugoslavije ovdje služili vojni rok. Krajnje je neprihvatljivo što niko od nadležnih nije ni pokušao da zaštiti ove objekte od daljeg propadanja i da ih stavi u odgovarajuću funkciju. Zato pozivamo aktuelne vlasti da nađu odgovarajuće rješenje za revitalizaciju ovih objekata i da se na mjestu bivše karaule osmisle sadržaji koji će dati doprinios razvoju lokalne zajednice – poručili su mještani.

Ističu da ovi prostori raspolažu izuzetnim prirodnim resursima koji pružaju dobre preduslove da se na mjestu nekadašnjih karaula instaliraju proizvodni pogoni, kao i uslužno-turistički kapaciteti.

– Poznato je da naš kraj ima šume, vode, čist vazduh i ostale prirodne blagodeti koje daju šansu da se, osmišljavanjem dobrih sadržaja, krene s razvojnom pričom čitavog kraja. Lokacija na kojoj se nalazila bivša karaula idealno je mjesto za otvaranje otkupnih centara, malih proizvodnih pogona i turističkih punktova, što sve zajedno daje šansu za otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim i zaustavljanje migracije lokalnog stanovništva, jer su se ovi krajevi, zbog nedostaka radnih mjesta poslednjih decenija suočavali s naglim iseljavanjem naroda – istakli su mještani.

D.J.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor