Search
Close this search box.

Otvorena Urbana bašta u Podgorici

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, predstavnici NVO Paradigma i ambasadorka Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori Nj. E. Džudi Rajzing Rajnke otvorili su juče prvu Urbanu baštu u Podgorici.

Urbana bašta.jpg
Urbana bašta.jpg

Vuković je kazao da je na površini od 12,000 m2, kao rezultat saradnje sa NVO Paradigma, a uz podršku američke ambasade, Podgorica dobila novi sadržaj, odnosno baštu u kojoj će se proizvoditi zdrava hrana, koja već sada broji 1100 sadnica.

Vuković: “Ovo mjesto će podstaći razvoj osjećaja zajedništva, a danas smo čuli da 200 volontera već radi na razvoju ovog projekta tako da je u pitanju fantastična inicijativa koju ćemo nastaviti da razvijamo u narednim godinama” istakao je Vuković i podsjetio da je učešće u ovom projektu uzeo i Savez arhitekata Crne Gore.

Na ovom prostoru, u drugom dijelu Tološke šume, dobićemo nove sadržaje, paviljon i ono što je potrebno za organizaciju edukativnih sadržaja. “Želimo da mlade generacije ođe dolaze redovno, upoznaju prirodu, budu svjesne njenog značaja i da se osjete dijelom zajednice. Veoma sam zadovoljan kao gradonačelnik i koristim priliku da najavim da će ovakvih projekata biti još. Sad smo bogatiji za još jedno iskustvo i mislim da je ovo pravi put koji treba slijediti u narednom periodu”, istakao je Vuković i zahvalio kolegama iz gradske uprave i privrednih društava koji su u saradnji sa NVO Paradigma realizovali ovaj projekat čija je vrijednost oko 95,000 eura.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je kazala da je podrška Ambasade projektu Urbene bašte dio šire inicijative podrške i podsticaja lokalne proizvodnje hrane.

Urbana bašta.jpg
Urbana bašta.jpg

Džudi Rajzing Rajnke: “Kroz ovu inicijativu radili smo sa NVO Paradigma, sa partnerima i volonterima u šest različitih zajednica u Crnoj Gori, u kojim su postavljeni slični plastenici, a takođe smo distribuirali i tzv. vertikalne zelene bašte, odnosno inovativne vertikalne bašte koje su obezbijeđene porodicama slabijeg imovinskog stanja. Ovaj plastenik i ova lokacija pridružuju se drugim lokacijama u opštinama Bar, Mojkovac, Berane, Pljevlja i Herceg Novi. Radi se o proizvodnji hrane lokalno za najranjivije grupe u tim opštinama i svako može da volontira i da doprinese u okviru ove inicijative”, istakla je Rajnke i izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti da se kroz ovakav projekat pomogne onima kojima je to najpotrebnije i zahvalila Glavnom gradu i NVO Paradigma na saradnji.

Brit Boone je ispred NVO Paradigma kazao da je u osam godina koliko živi u Crnoj Gori bio na skoro svim mjestima, katunima i selima i imao priliku da upozna kulturu i tradiciju Crne Gore, te istakao da ga je pored nebrojeno mnogo lijepih stvari, najviše oduševio koncept mobe.

Boone: “Moba za NVO Paradigmu predstavlja način da budemo zajedno okupljeni oko nečega dobrog što će nas povezivati”, kazao je Boone i istakao da želi da projekat Urbane bašte bude projekat grada i svih onih koji u njemu žive. “Veoma smo zahvalni Glavnom gradu na partnerstvu i infrastrukturi oko koje je pomogao, a naravno, velika zahvalnost i za podršku Ambasade SAD. Kroz četiri do pet akcija koje smo do sad imali, posadili smo više od 300 stabala i sada nastavljamo sa razvijanjem dijela koji se tiče sadnica drveća, voća i povrća “, kazao je Boone i pozvao sve koji su u mogućnosti da se pridruže, da zajedno radimo na ovom projektu i pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor