Otvorena izložba Crna Gora i njeno okruženje

Foto: Tehnopolis.me

Izložba fotografija “Montenegro et ses environs – Crna Gora i njeno okruženje prve fotografije Nikšića”, otvorena je u Nikšiću, u Tehnopolisu.

Izložbu je otvorio istoričar Sait Šabotić. Organizator događaja je KC PUNKT, uz podršku IPC Tehnopolis, Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore, a u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

“Montenegro et ses environs – Crna Gora i njeno okruženje prve fotografije Nikšića” podrazumijeva predstavljanje prvih ikad napravljenih fotografija grada Nikšića i još pojedinih mjesta u Crnoj Gori, koje su nastale krajem XIX vijeka.

Fotografije su dio albuma koji se čuva u Biblioteci rijetkih knjiga u Istanbulu, a Šabotić ih je u oktobru 2016. otkupio za potrebe projekta „Osmanski (turski) izvori za istoriju Crne Gore“, koji se realizuje među aktuelnim projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

“Ove fotografije predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo istorijskog, urbanističkog i kulturnog razvoja našeg grada, kao i ostatka Crne Gore, uz davanje novog i šireg smisla karakteru Nikšića“, kažu iz KC PUNKT.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor