Otvoren Međunarodni festival gitare u Nikšiću

Kao i u prethodnim sezonama, Crnogorski simfonijski orkestar je i ove godine u Nikšićkom pozorištu otvorio XIII Međunarodni festival gitare koji se održava od 27. septembra do 2. oktobra, saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

„Pod upravom maestra Girgorija Kraska, izvedena su tri žanrovski diferentna dijela čije partiture crnogorski simfoničari odlično poznaju – simfonijska poema „Prelidi“ Franca Lista, „Aranhuez“ koncert za gitaru i orkestar Hoakina Rodriga i odabrani stavovi iz svite „Arlezijanka“ Žorža Bizea, pa je pouzdanost interpretacija i na ovom nastupu bila evidenta tokom cijelog njegovog trajanja.

Solističku dionicu u „Aranhuezu“ tumačila je gitaristkinja Julia Trinčuk iz Njemačke, ovogodišnja pobjednica Međunarodnog takmičenja gitarista koje se održalo u maju, u tivatskom Centru za kulturu, a pod pokroviteljstvom EU platforme EuroStrings, čiji je Muzički centar Crne Gore član od prošle godine.

Trinčuk je zajedno sa crnogorskim simfoničarima vješto razotkrivala mnoštvo zvučnih boja, različitih atmosfera i karaktera ovog popularnog trostavačnog koncerta, iskazavši brojne interpretativne kvalitete, kako tehničke, tako i estetske, zbog kojih i jeste pobjednica takmičenja u Tivtu, ali i brojnih drugih takmičenja širom Evrope. Na nastupu je bila evidentna odlična relacija sa maestrom Kraskom i članovima orkestra koja za rezultat imala vitalnost i svježinu interpretacije „Aranhueza““, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, pored brojnih nagrada, solo i kamernih nastupa, koncert sa CSO-om je za nju, kao i za sve prethodne mlade umjetnike koji su nastupili u Nikšiću, bio veliki izazov koji im je omogućio sticanje dodatnog iskustva u radu i nastupu sa orkestrom. Nakon velikog aplauza podrške od auditorijuma Nikšićkog pozorišta i samih muzičara, Trinčuk je na bisu odsvirala i kompoziciju „Vjenčanje Luisa Alfonsa“ španskog autora Heronima Himeneza (u aranžmanu Kazuhita Jamašite).

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor