Otvaranje izložbe Palestina, simbol i boja večeras u Ministarstvu kulture

Izložba “Palestina, simbol i boja” mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen biće otvorena večeras, 8. marta, u 19 sati, u Ministarstvu kulture.

Izložbu organizuje Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori u saradnji sa Ministartsvom kulture, a na otvaranju će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador Države Palestine Nj.E. Rabii Alhantouli.

Izložba “Palestina, simbol i boja” je fokusirana na nasljeđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije, kao i neke iz starije istorije Palestine, poput tradicije drevne palestinske Kananit civilizacije. Umjetnica Rima Almozajen kroz sopstvenu prizmu dočarava razne elemente palestinskog nasljeđa, definišući svoj rad kao simboličku apstrakciju. U svojim djelima se služi jakim bojama pa i materijalima koji se koriste u tradicionalnoj palestinskoj nošnji, često koristeći motiv žene i njen status u palestinskom društvu kao inspiraciju.

Njeni radovi se razlikuju u zavisnosti od simbolike koja ih prožima, tako da se među izloženim radovima mogu pronaći oni inspirisani sloganima i grafitima palestinskih boraca za slobodu, zatim tradicionalnom narodnom nošnjom iz raznih perioda palestinske istorije, pa sve do drevnih simbola od kojih su neki stari hiljadama godina, a i danas su jako često korišćeni, naročito prilikom izrade čuvenog palestinskog veza.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor