Otvaranje izložbe fotografija Fride Kalo i Dijega Rivere na Cetinju

U okviru obilježavanja jedanaestogodišnjice prijateljskih odnosa između Meksika i Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Meksika najavljuje otvaranje izložbe „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“, 7. avgusta u 20 sati u CGU „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Izložba „Dijego i Frida: osmijeh na pola puta“ nas upoznaje sa njihovim čudesnim svijetom, pretvarajući ih u jedan od najkontroverznijih parova u meksičkoj istoriji umjetnosti.

Skoro četvrt vijeka zajedno, njihova ljubavna veza koja je prevazilazila granice, bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.

Izložba se sastoji od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Alvares Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog odnosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega.

„Zadovoljstvo nam je da pozovemo crnogosku javnost na ovaj kulturni događaj koji nam pruža bolji uvid u magičnu stvarnost ovog izuzetnog meksičkog para i njihovo prisustvo u svjetskim umjetničkim, političkim i kulturnim tokovima tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka“,  rekao je ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a javnost će imati priliku da izložbu posjeti do 26. avgusta 2018. na drugom spratu Crnogorske galerije umjetnosti.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor