Otkriće za dva Nobela: Astronomi došli do misteriozne tamne materije?

Astronomi su prvi put uspjeli da uhvate signal prvih zvijezda u svemiru, a možda su uspjeli da dođi i do potvrde postojanja misteriozne tamne materije.

Studija je objavljena u časopisu Nature, a njen vodeći autor Džud Bauman, s državnog Univerziteta u Arizoni, rekao je da signal potiče od prvih objekata u svemiru, iz perioda kad je on izranjao iz tame, 180 miliona godina nakon Velikog praska.

Signal je pokazao neočekivano niske temperature i neobično izražen talas. Kada su astronomi pokušali da shvate zašto, najbolje objašnjenje bilo je da je neuhvatljiva tamna materija možda umiješala svoje prste.

Ako otkriće bude dokazano, biće to prva svojevrsna potvrda postojanja tamne materije, značajnog dijela svemira za kojim naučnici tragaju decenijama.

Astronom sa Univerziteta Harvard Avi Loeb, koji nije učestvovao u projektu, rekao je da „ovo otkriće, u slučaju da bude potvrđeno, zaslužuje dvije Nobelove nagrade“, ali je dodao da su za potvrdu otkrića potrebna nezavisna testiranja.

Bauman je saglasan da su nezavisna testiranja potrebna iako je njegov tim tokom dvogodišnjeg rada dva ili tri puta provjeravao napravljeno.

„Riječ je o vremenu svemira o kojem baš ništa ne znamo“, naveo je Bauman i dodao da je ovo otkriće „kao prva rečenica“ u ranom poglavlju istorije svemira.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor