Oteli im zlato, a one se, u inat veselile

Za inat svima, Norveškoj, sestrama Bonaventure, navijačima, u inat nepravdi, lopovluku, rukometašice Crne Gore slavile su 11. avgusta 2012. godine u Londonu, kao da su osvojile olimpijsko zlato. Pjevale, igrale oro, a onda je uslijedila scena koja je apsolutno dirnula u srce: crnogorske reprezentativke u tri reda poređene zahvalile su se legendama natpisom: Bojana, Maja, hvala vam! Tada, u košarkaškoj areni, pred oko 10 hiljada gledalaca kapitenka i najbolja rukometašica planete otišle su u legende.

Zajedno do medalje

Danas je šest godina od finala Olimpijskih igara, kada je ženska rukometna reprezentacija osvojila srebrnu medalju, prvu i do sada jedinu za Crnu Goru.

U istoriju su tiho ušle. Moglo je biti drugačije, ali su bliznakinje Šarlot i Žili odlučile da poklone zlato skandinavskoj reprezentaciji. Krale su mnogo, bezobrazno do trona odvele norveški rukometni tim.

“Suvišno je o njima pričati. Imam nagon za povraćanje kada im čujem ime, ali što je tu je. Treba se zapitati zašto svako finale ili odlučujuću utakmicu Norveškoj sude sestre, to je nešto što je dugo godina tako. Ukrale su nam zlatnu medalju. Odradile su posao kako su ili zamislile ili kako im je dirigovano”, kazala je Maja Savić, kapitenka “lavica”, koja se u Londonu oprostila od profesionalne karijere.

Dirljivu scenu na kraju utakmice, sa jakim emocijama, kao i kad je legla medalja na grudima, opisuje Maja.

“Takva atmosfera, druženje, je neopisivo. To se nije moglo glumiti. Prijatno smo bile iznenđene, na lijep način se rastali. To su te drage uspomene, ostaju. Trudile su se da nam na neki način kažu koliko smo im bile bitne. Vjerovale su u nas i pratile su nas. Imali smo kvalitet, ali, prije svega, poštovanje”.

Crna Gora je do Londona stigla zaobilaznim putem, kroz majske kvalifikacije u Lionu. Šansu, nakon fijaska na SP 2011. godine, nijesu ispustile.

“U posljednjoj godini karijere dobila sam šansu da prisustvujem OI, a to je bilo veliko, a tek medalja. Zaslužili smo zlato, jer smo imali zlatnu generaciju. Za mene je samo učešće bio uspjeh. Mislila sam da u karijeri neću doživjeti. London mi uvijek natjera suze. Sigurana sam da smo nastavili da se takmičimo, da bi bilo još više dobrih rezultata. Ali, vremenom igračice su završavale karijeru. Smatram da su tada, kao i sada, potrebni strpljenje, znanje i želja za uspjehom”.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor