Osvetnički udar Izraela nakon obaranja F-16

Izraelski borbeni avion F-16 oboren je nakon što ga je pogodila protivvazdušna odbrana (PVO) sirijske vojske, javlja državna televizija te zemlje. Navodno, letjelica se srušila na teritoriju Izraela i piloti su preživjeli, ali su ranjeni. Izraelski avioni su nakon toga gađali 12 meta u Siriji.

 
(foto: Wikimedia/IDF)

Ranije jutros, prema izvještaju izraelske armije, njihove vazdušne snage su presrele iranski dron u vazdušnom prostoru Izraela. Borbeni avioni su odgovorili tako što su napali bazu vojske Sirije, odakle se vjeruje da je upravljano dronom.

Kako RT javlja, PVO je uspjela da pogodi jedan izraelski F-16, nakon čega se srušio na teritoriji Izraela. Izraelski vojni portprol Džonatan Konrikus je rekao da je Iran odgovoran za to ozbiljno kršenje suvereniteta Izraela, javlja Beta.

Sirijska državna televizija je citirala vojnog zvaničnika koji je rekao da je sirijska vazdušna odbrana pogodila više od jednog izraelskog aviona.

Jedan zvaničnik je rekao da je u izraelskim udarima pogođena baza u centralnom području zemlje i nazvao to novom agresijom.

Osvetnički udari

Izraelska vojska je saopštila, nakon obaranja njihovog aviona, da je izvela novi „veliki napad“ na 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji.

Pogođene su protivavionske odbrambene baterije i četiri iranske mete, ali nije navedeno koje, već samo da „pripadaju iranskom vojnom aparatu u Siriji“, navodi se u vojnom saopštenju.

Takođe je naknadno saopštila da je jedan od izraelskih pilota ozbiljno ranjen, kada je hitno iskočio iz svog aviona F-16 jer se našao na udaru sirijske vatre. Drugi pilot je zadobio lakše povrede.

Vojska Izraela izrazila je spremnost „za razna scenarija“ i, kako je navedeno, „nastaviće da djeluje u skladu s procjenama situacije“, prenio je Asošiejted pres.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor