Osmomartovske rasprave i izložba „Drugarice“ na Kruševcu

Povodom obilježavanja Dana žena, u Fondaciji Petrović Njegoš na Kruševcu će 8. marta, sa početkom u 18 sati, biti organizovane Osmomartovske rasprave „Postjugoslovensko nasljeđe socijalističkog feminizma“, a u istom prostoru, u 20 sati, biće otvorena izložba „Drugarice – Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953“.

Kako je saopšteno iz NVO Nova, učesnice Osmomartovskih rasprava, koje se ove godine organizuju prvi put, su Paula Petričević, Maja Solar i Jelena Petrović.

One će govoriti o nasljeđu jugoslovenskog ženskog pokreta, o razlozima za zanemarivanje i krivotvorenje sjećanja na AFŽ, kao i o tome da li i na koji način to nasljeđe može biti funkcionalno u kontekstu savremenih postjugoslovenskih, ali i globalnih debata o budućnosti i izazovima feminizma.

„Izložba ‘Drugarice’ posvećena je obnovi i reinterpretaciji sjećanja na emancipatorske doprinose ženskog pokreta tokom djelovanja Antifašističkog fronta žena u Crnoj Gori i Jugoslaviji od 1943. do 1953. godine“, navodi se u najavi.

Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, umjetničke intervencije potpisuju Kristina i Adrijana Gvozdenović, Milena Pejović, Lenka Đorojević i Irena Lagator Pejović.

Tekstove za zborniku „Šta je nama AFŽ?“ potpisuju Boris Ristović i Miloš Vukanović, Paula Petričević, Ervina Dabedžinović, Milica Nikolić, Nataša Nelević i Maja Solar.

Partneri izložbe su Državni arhiv – Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, Služba za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore (foto arhiv), Istorijski muzej Crne Gore i Zavičajni muzej Bar. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Iz NVO Nova ističi da se događaj organizuje u okviru Inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore.

Inicijatori i organizatori programa su NVO NOVA i NU Institut za savremenu umjetnost, a realizaciju je omogućila NVO ART365 uz podrsku Komisije za raspodjelu dijela prhoda od igara na srecu.

Izvor: AntenaM
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor